Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

Изкуствоведът доц. д-р Катерина Гаджева разказа в "Радиокафе"

Снимка: Радио София

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век,

Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи.

Голяма част от тези образи са дело на фотографи с германски произход, които оставят ярка следа в развитието на медията.

Фотографията в голяма степен е свързана с приложното и изобразително изкуство, ражда се през 19 век като резултат от научни и технически открития, за да поеме през бурното си развитие през 20 век.

Тематичните лекции представят петима автори от Германия, работили в началото на ХХ век. Техните естетически и философски възгледи не само за фотографията, но и за изкуството въобще, ще бъдат основните фокусни точки в лекциите на доц. д-р  Катерина Гаджева.

Началото на тематичната поредица бе поставено на 24 април в Залата за събития на Гьоте-институт с Хайнрих Кюн. Фотографията като произведение на изкуството"

Хайнрих Кюн (1866-1944) е водеща фигура в европейския пикторализъм и пламенен защитник на идеята, че фотографското изображение може да има въздействието на изящно произведение на изкуството. Той разработва гумбихроматната техника за отпечатване на изображения, която му позволява да променя контрастите и яркостта в композициите, както и да експериментира с хартии и пигменти. Любимите сюжети на Кюн са семейните сцени, портретите на съпругата и децата му, както и старателно подредените натюрморти.

 Следващите събития са на 29 май, 19 юни, 9 октомври и 13 ноември, от 18:30 часа, в голямата зала на института.

На 29 май ще чуем за "Хана Хьох. Жените и Дада".

На 19 юни "Карл Блосфелд. Природата като вдъхновение".

На 9 октомври Аугуст Зандер. "Хората на ХХ век".

На 13 ноември "Хайнрих Хофман. Фотография и пропаганда".

Доцент д-р Катерина Гаджева  е изкуствовед, доцент в Институт за изследване на изкуствата към БАН. Занимава се с история и теория на фотографията и с изучаване на българското изкуство от втората половина на ХХ век. Преподавател е в Нов български университет, водила е курсове в СУ "Св. Климент Охридски" и Националната художествена академия. Автор е на статии свързани с българската и световната фотография.

В предаването "Радиокафе" доцент Гаджева разказа повече.

Идеята е да се погледне в по-широк план, лекциите да са свързани с някакви явления от германската фотография, които  да намират по-широк отзвук, да се направи един преход между минало и настояще, между Германия и другите страни и всичко това в някаква степен е условно, тъй като и самите автори не всички са през цялото време в Германия, посочи тя.

“Наистина има типични за германската фотография проблеми, но и някак ни се иска да излезем извън тях, за да можем да включим повече и от други, съседни страни, които обменят непрекъснато автори, произведения, концепции, идеи, включително и България, защото в тази първа половина на 20 век българите имат много комуникация с Германия конкретно, така че за нас това е тема, която е много полезна за разглеждането на собствената ни фотографска действителност", изтъкна доц. д-р Катерина Гаджева.

Всички лекции са с вход свободен, без предварително записване.

Още интересни аспекти  за силата, въздействието, влиянието и развитието на фотографията, чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Съюза на парамедиците настояват за създаването на нова специалност – парамедик

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна до 4000 лева. Затова от Съюза на парамедиците в България от години настояват за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. От СПБ заявяват, че парамедикът не може да замени лекаря, но..

публикувано на 28.05.24 в 18:03

Фокусирането върху оценките пречи на ученето

Да изкарат високи оценки в училище е парадигма в образованието, в която учениците се страхуват от провал, вместо да се фокусират върху възможността за учене, коментират от екипа на Приложна академия за образование. Според тях, държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване не са точни показатели за потенциала и знанията на учениците...

публикувано на 28.05.24 в 16:48

Научни открития доказват, че граф Дракула е пишел и говорел на български език

Йоан Влад Трети Цепеш е влашки владетел от българо-кумански произход, наследник на династията Басараба, която е тясно свързана с българския цар Иван Шишман. Граф Дракула фигурира в историческите хроники с името Йоан Влад Трети. Това е едно от доказателствата за българския му произход, защото до 13 век земите във Влашко са..

публикувано на 28.05.24 в 15:41
Снимката е илюстративна

Почти половината ученици няма да работят това, за което са учили

Институтът за пазарна икономика публикува анализа си за 2024 г. „Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката 2024“. Чрез индекса се измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката. Изчисленията позволяват да се проследи и връзката между образованието и пазара на труда на..

публикувано на 28.05.24 в 15:38

"Оборище дарява" в подкрепа на ранното детско развитие

Фондация "За нашите деца" вече повече от 30 години поставя в центъра на своята дейност децата в риск от бедност и социално изключване, на възраст от 0 до 7 години, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват в сигурна семейна среда. През юни, месецът посветен на децата, фондацията провежда една от най-новите си..

публикувано на 28.05.24 в 15:06

Композиторът Красимир Милетков празнува с концерт 70-годишината си

Вокалната група  "Радиодеца“  с диригент  Илина Тодорова ще отпразнува с концерт 70-годишнината на автора на любими музикални произведения за малки и големи  Красимир Милетков ( ►) . Събитието ще се състои на 28 май в Първо студио на БНР . "Имаме доста голяма творческа биография с Красимир Милетков, защото сме записвали едни от..

публикувано на 28.05.24 в 14:13

Ученици смятат, че най-несправедливи са обществените правила, сочи проучване

Какво българските ученици днес смятат да най-несправедливо в света около тях? Отговорът търси изследване по проекта "Кръгъл квадрат", проведено с подкрепата на USAID и DEXIS. Проучва се обществената позиция, усещанията за справедливост и отношението към институциите, мнения споделени от по-големите български ученици. Дали училището наистина..

публикувано на 28.05.24 в 13:20