Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според доклад "сайтове-гъби" захранват пропагандата към Европа

Снимка: Радио София

"Местните проевропейски политически партии, медии, граждански организации са дирижирани отвън марионетки, по-рядко заблудени, по-често купени и продажни." Тази теза е сред основните в пропагандата срещу Европейския съюз (ЕС) и неговите институции, осъществявана от стотици "сайтове-гъби", формиращи т.нар. "Машината" за дезинформация. Това е отразено в доклад на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ), посветен на пропагандата и дезинформацията срещу европейските институции в българските онлайн медии през миналата година.

Изследването посочва примери как дори политици, стигащи до самия връх на държавата, в името на вътрешнополитически цели нарочно тиражират негативно говорене за Европейския съюз, като налагат впечатление, че ЕС не е "нищо повече от източник на парични траншове, които винаги има кой да открадне". За 2023 година около 1000 публикации дневно разпространяват невярна информация Подробности разказа Вероника Димитрова - социолог, преподавател в СУ, изследовател.

По думите й тази машина е част от разпространението на проруската пропаганда у нас, тъй като около 80% от съдържанието на тези 400 хиляди статии се дължат на различни сайтове "гъби", ботове и агрегатори, които имитират медии и зад които стои един човек, или понякога двама.  

"Едната хипотеза е, че той работи за Руската Федерация и е свързан с това, другата хипотеза е, че сайтовете разпространяват такъв тип съдържание, защото се изхранват от реклама", каза Димитрова.

Тя отбеляза, че изследване на Георги Ангелов от Свободна Европа показва изследване на обвързаност не между 5 сайта, а между 30, всеки от който вероятно има множество субдомейни. По думите на Димитрова езикът на руската пропаганда е навлязъл масово и в традиционните медии в България, като пропагандният речник е удобен за водене на локални политически битки. Една от основните цели на този речник е да създава поляризация в обществото.

"Чисто в наративно отношение една от изненадите е, че за разлика от периода преди войната и това е една от промените през 2023 г., че ЕС в пропагандните наративи е представен по-скоро като подчинен на САЩ, това е една от конспиративните теории. В този смисъл основният враг на Русия, всъщност остава САЩ. Докато през последната година, вероятно и заради санкциите, които наложи ЕС срещу Русия, всъщност е повече и повече за ЕС започва да се говори като за директен враг, опонент на Русия", заяви тя.

По думите й не трябва да се доверяваме на различни поляризации, тъй като това ни кара да спрем да общуваме и да говорим по теми, които са важни. При спиране на общуването се наблюдава едно явление, което е изследвано и се нарича "ехокамера" и то е, че ние не можем да чуем различно мнение и поглед върху света, посочи Димитрова.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бяла Слатина

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Метеорологичните аномалии. Доброволчеството при бедствия и аварии. Военна  подготовка на младите..

публикувано на 14.06.24 в 20:20

Гените и биологията в Космоса

На 17 юни 2024 г. в иновационния форум "Джон Атанасов" на София Тех Парк ще се състои третото издание на Tech Park Talks тема на което ще бъде "Космосът - път за развитие на човечеството".  Поредицата има за цел да създаде платформа за диалог между професионалисти от различни индустрии, насърчавайки споделянето на знания и опит. Форматът е..

публикувано на 14.06.24 в 18:22

Архитектурният облик на столицата

Градската инфраструктура може да бъде едновременно мост и бариера , а привидно деполитизираният ѝ статут е в конфликт с потенциала ѝ да ограничава или насърчава икономическата мобилност на определени общности и места. Картографираният вот на местните избори в София (2023) се оказа разделен от жп линия, превръщайки инфраструктурното разделение в..

публикувано на 14.06.24 в 18:10
Жюстин Томс

Политиците и социалните мрежи

Как социалните мрежи могат да вкарат политическа формация в Парламента? Те са една нова политическа трибуна и арена на партиите и как те повлияха на изборите у нас и в Европа? Подробности разказа Жюстин Томс, преподавател, маркетолог, писател и експертът по онлайн медии. "Социалните мрежи дават едно много голямо предимство в сравнение с..

публикувано на 14.06.24 в 17:09

Вдъхновителят Явор Николов: Мисията ни е да променим света от България

Където и да сме по света, да бъдем свързани и да обсъдим  възможностите за развитие и живот тук в България е голямата цел на форума Bulgaria Wants You, който се провежда в Националния дворец на културата днес. Събеседник в предаването "Радиокафе" беше и Явор Николов от "Дронамикс" – една от успешните компании, която ни представя в България..

публикувано на 14.06.24 в 16:59
Володимир Зеленски и Джо Байдън

САЩ и Украйна с 10 годишно споразумение за военна помощ

Американският президент Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски сключиха 10 годишно споразумение, според което Вашингтон поема ангажимент да доставя на Киев военна помощ. Стъпката ще подсили Украйна при отбраната й във войната с Русия. Какви са подробностите от това споразумение? "Споразумението е рамка за дългосрочен..

публикувано на 14.06.24 в 15:59
Георги Петров, Даниел Ненчев и проф.Александър Кьосев.

Проф. Александър Кьосев за книгата "Вера и Далавера"

В рамките на форума "Bulgaria Wants You е разговорът с проф. Александър Кьосев – директор на Културния център на Софийския университет и преподавател на поколения млади хора, завършили специалност "Съвременност и култура". В разговора участва и стажант-репортерът Георги Петров. Поводът е "Вера и Далавера", сборник с есета и анализи, простотии..

публикувано на 14.06.24 в 15:09