Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Студентски град

Снимка
Снимка: БГНЕС


Това е предаване за начина на живот и мислене на младите, както и за възприятието им за света.
Всеки четвъртък от 22.00 до 23.00 часа запознаваме слушателите с реалностите на студентския живот и всекидневните проблеми на студентите.
Автори и водещи са именно студенти, а темите - най-различни: качеството на образованието у нас и в чужбина и добрите практикки в тази област; възможностите за стажове и професионална реализация на студентите; историите на "различните" студенти, носители на алтернативни и субкултури; куриозни и забавни моменти в живота на младежите.

Публикации

Започна кандидатстудентската кампания на Техническия университет

Кандидатстудентската кампания на Техническия университет в София (ТУ) започна с първите предварителни изпити по математика. Тази година са се явили над 2000 кандидати във филиалите в София, Пловдив и Сливен, а пълните отличници в столицата са около..

публикувано на 26.04.19 в 13:25

В "Студентски град" създадоха споделено място за учене

Фондация „Bfree“ и ПОдЛЕЗНО се обединяват зад най-новия проект „Студентко“. Идеята е да се създаде споделено пространство за учене в "Студентски град". Проектът има за цел да подобри условията за учене и да предостави на младите хора едно достъпно,..

публикувано на 23.04.19 в 16:54

Инициативата „Недостижимите етажи” - студентска взаимопомощ

През октомври ви разказахме историята на Ванюша Серафимова , студентка по журналистика в Софийския университет. Тя има опорно-двигателни проблеми и не може да стига до лекционните зали, защото няма асансьор, с който да се придвижва до горните етажи. От..

публикувано на 16.04.19 в 12:17

Когато младите се срещнат с фолклора

През последните няколко години много чуждестранни изпълнители намират българската фолклорна музика за чудесен елемент към новите им парчета. Има и доста млади български музиканти, които смятат фолклора за вечната музика. Пример за това е Мария..

публикувано на 15.04.19 в 12:10

Психологическият натиск е най-често срещаната форма на домашно насилие

70 на сто от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст. Това сочат данните от изследване по поръчка на Организацията за сигурност и сътрудничество..

публикувано на 05.04.19 в 11:05

"Еразъм+" - изкуството да учиш, докато се забавляваш

Продължава засиленият интерес на студентите към европейската програма “Еразъм+”, по която заминават да учат за един семестър или повече в чуждестранен университет. Програмата за мобилност е насочена не само към студенти, но и към преподаватели и..

публикувано на 13.03.19 в 15:09

Сексуално (не) образовани

Голяма част от младите хора не знаят за опасностите, които крие сексуалният контакт без предпазни средства. Както казва един от първите активисти в анти СПИН кампаниите и консултант в министерството на здравеопазването Петър Цинцарски "безопасен секс..

обновено на 13.03.19 в 14:30

Пушенето - вреден навик или зависимост

Всяка година в света умират над 6 млн. души от заболявания, причинени от употребата на тютюн. Това показват данни от проучване на Световната здравна организация. Според Националния център по обществено здраве и анализи, всяко четвърто дете до 16-годишна..

публикувано на 13.03.19 в 11:59

Българка с проект за разпознаване на мъртвите клетки

Все по-рядко младите хора избират да се реализират в сферата на науката. Малко от тях знаят какви възможности предлагат академичните среди. Докато в училище можеш да добиеш теоретична представа за науката, университетът позволява да практикуваш наученото...

публикувано на 13.02.19 в 12:33

Защо да не използваме стероиди и анаболи при покачване на мускулна маса

Много млади момчета, ученици и студенти, за да направят мечтаното тяло, решават да прибегнат до забранени субстанции, а голяма част от тях прибягват и до гаражни "прахчета" без ясен произход. Всичките тези анаболи и стероиди са деривати на тестостерона,..

публикувано на 07.02.19 в 15:08