Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възход и падение"- книга за обичаната България


"Аз бързах. Бързах да изпреваря смъртта. И за щастие я изпреварих- книгите са вече написани и публикувани. Каквото и да стане с мен оттук нататък, те вече имат самостоятелен живот, те са независими от мен"- каза в "Калейдоскоп" писателят Пелин Пелинов. Писателят бе във Видин за да се срещне със свои читатели, пред които представи петте романа от поредицата "Възход и падение". Поредицата включва романите "Независима България", "Напред, на нож", "Крушението", "Под свити знамена", "Катастрофа".

Сюжетът се затваря към паметната за България дата 3 октомври 1918-та година, когато Фердинанд абдикира и оставя страната разбита в поредната национална катастрофа. "Възход и падение" е история на непостигнатия национален идеал за обединение на всички българи на една територия, в една държава, с общи духовни хоризонти. История, сътворена с много страст, отдаденост и любов. Силното авторово присъствие дава основание на изкуствоведа Снежина Николова да определи петтомника като "Книга за обичаната България".

"Тези пет книги са смисъла на живота ми"- казва за поредицата Пелин Пелинов. Всъщност това тръпчиво сладко-горчиво име е творчески псевдоним на Пенчо Линов, роден на 26 март 1936 година в село Върбица, Плевенска област. Бъдещият български писател и драматург завършва през 1954 година Плевенската мъжка гимназия, после се дипломира в Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". В продължение на 12 години е драматург в Народния театър "Иван Вазов" и един от учредителите на театър "Сълза и смях". Автор е на над 30 театрални пиеси, на телевизионни поредици, на документално-исторически романи.

"Ако ме попитате кой е днешният национален идеал, не мога да ви отговоря... И си мисля, че в момента България няма национален идеал"- не без огорчение казва гостът в "Калейдоскоп".

"Политиката е умението да предвиждаш и то доста напред да предвиждаш"- казва гостът в "Калейдоскоп" Пелин Пелинов. И уточнява:

"За бъдещето на България не съм съвсем сигурен, тъй като сме малка нация и нищо не зависи от нас... За мен са важни хората- българското офицерство! Това ми е любимата ми тема! Главният герой в поредицата ми- Александър Бронзов, е измислен. Той става генерал, но само за една нощ и го убиват. Убиват го в драматичните дни на Войнишкото въстание..."

Пелин Пелинов е убеден, че емоциите на автора са кодирани в текста и читателят участва в сюжета чрез тях. И защото съвременният българин е отворен към историческите теми, любопитен към историята на други народи и уважителен към своята собствена, авторът на "Възход и падение" вярва, че ще дойде редът за екранизиране и на неговия труд. Така, както до зрителите стигнаха "Сватбите на Йоан Асен ІІ" и "Мера спред мера".
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 12-ти юли

Около 300 души са посетили спешния кабинет с оплаквания заради жегите. И днес имаме предупредителен код за опасно високи температури, а с ценни съвети ще чуем д-р Нигохос Топузян.  Жътвата приключи в региона, но производителите са притеснени от ниските изкупни цени. Още за очакванията им ще чуем също в първия час. В минутите след 17 часа един случай,..

публикувано на 12.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 12 ЮЛИ:

Трябва да имате мечта, заради която сутрин да се будите. Добро утро  в петък! Приятно събуждане се постига с усмивка, добри мисли и положително настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева.  Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 11 юли:

Жега е и в политиката, и навън. Предлагаме Ви приятна информационна прохлада в следобедния ефир на БНР Бургас.  Какво ще чуете при нас: - Какво се случва с ДПС и парламентарната група; -  Как да преодоляваме високите температури в колата и извън дома здравословно; - Защо над полицай, който е упражнил насилие е имало чадър? От ПП-ДБ по казуса..

публикувано на 11.07.24 в 14:57

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ! Дори сутрешният бриз се усеща, като да си отворил фурната, за да провериш печеното… Добро утро в четвъртък! 11-ти юли се очертава поредният горещ ден. Разхлаждаме го със свежа музика и най-актуалното от деня в ефира на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Жегата е..

публикувано на 11.07.24 в 06:48

Булевард "Демокрация" на 10-ти юли

Лятото се оказва натоварен сезон не само за автобусите от и за морето, но и за тези от и към Айтос. След сигнал оказва се в част от микробусите местата не достигат. В първия час на предаването ще чуем и двете гледни точки - на пътниците - някои, от които са принудени да стоят прави, и на превозвача, според който подобни случаи са изключение. Какви са..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 10 ЮЛИ!

Добро утро на вълните на БНР-Бургас с пожелание за безоблачна сряда! Петя Янакиева пред микрофона и Свобода Атанасова с новините сме ваша ефирна компания. Ето и част от акцентите до 10 часа. От какво има нужда Бургас, за да развие потенциала си? Коментарът е на Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Записа го Калина Енчева. Защо все..

обновено на 10.07.24 в 07:05

Булевард "Демокрация" на 9-ти юли

Първият час е политически, за възможните сценарии коментира депутата от ПП-Демократична България, избран от Бургас, Димитър Найденов. Освен това - днес започна делото за убийството на учителката Рада Гешева. Обвинен за случая е синът й, който преди време призна, но потвърди днес в съда - ще чуем също в първия час.  Бургас е включен в националната..

публикувано на 09.07.24 в 14:55