Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За делничните грижи на Градец в събота пред Великден

Този понеделник дамският дует на "Калейдоскоп"- Нора Георгиева и Ваня Минева- гостуваме във видинското село Градец. Намерението ни за днешното издание бе да направим хем делнична, хем предпразнична снимка на най-голямото село в община Видин.
 
Градец отстои на около 12-тина километра от общинския център. Край него минава река Тополовец. А името Градец селото получава през 1934 година, но и до днес тукашните хора си му казват Гърци. На гърчани гостуваме току преди Светлия празник Възкресение Христово и заедно с лазарките от читалище "Просвета" сме поканени да влезем във всеки дом. Слънчевите усмивки и благопожеланията на момичетата ни отварят всяка врата. Ние пристъпваме праг след праг, а хората от Градец ни разказват живота си. И споделят, че РАДИО ВИДИН е част от ежедневието им. Защото:

"Радиото се изключва, когато се ляга и се включва когато се става. Постоянно си го слушаме РАДИО ВИДИН и много си го обичаме. Защото от вас научаваме какво става по нашия край. Пред Великден на всички от нас да пожелаете здраве. От това по-ценно няма. И по-малко да се оплакваме."
 
Докато вървим из селото с Лазарките, се опитваме след всяка къща и двор да допълваме с нови парченца мозайката на живота на гърчани.

"За младите няма работа! Това е най-лошото сега. Дори за вишистите няма. А ти му подай ръка, преди да му искаш трудов стаж. Нали някой трябва първо да го вземе на работа, как иначе ще има стаж..."

"Човещината не ни стига. Всеки се е свил в черупката си- не се усмихваме, не се поздравяваме... Всеки мисли все, че не му стигат парите..."
 
"Не трябва човек да се предава! Моята пенсия е 136 лева, но не се предавам- гледаме си кокошчици, една кравичка, дворче..."
 
"Няма деца... От три училища не ни оставиха нито едно. Само тая детска градина ни остана. Народът е стар, гладен. От нова година до днес са умрели 45 човека, а няма родено нито едно дете."
 
"Няма работа. Внукът ми не иска да се жени. Казва ми: Дядо, аз мен не мога да издържам, а не и жена!"

"Не мога да я издържам тая държава! Много съм остарял, а не бих стоял една минута тук! Да те подиграват, да те лъжат в очите и да те крадат!"
 
"Ние нямаме подходящи хора, защото който застане на това место, веднага търси парите- да ги тури у джоба си..."
"Тоя, дето ще управлява, да е почтен. Да не мисли да краде, а да мисли как да създаде работа на тия хора."

"Хвръкнаха децата като птичките. Дали ще са върнат, дали не... По хлеба си ходат. В Италия са. Мъчно ми е. Внукът ми има имен ден на Цветница... Дано Господ здраве дава на тия деца, дето сега пеят на прага ни. Да са все така здрави и хубави!"

"Няма нищо по-хубаво от това да си си у дома. Нека ходят нашенци по света да видят, да пренесат някои полезни модели, но да се връщат!"

"Затегнали сме коланите. Преди да им дадат пенсиите, хората карат на вересия. Има тетрадка и в аптеката. Някога в Градец сме били 5000 жители, а сега сме останали около 1500. Всеки се е затворил в трудностите и безпаричието си и така преживяваме едва - едва..."

 
В село Градец ни доведе желанието да потърсим корените на местните обичаи, които предхождат, съпровождат и изпращат големия християнски празник Възкресение Христово. Защото ритуалността, традициите, носиите са част от националната памет и етнопедагогиката на всяка нация. А каква стана тя?!
 
Хората ни поканиха в домовете си и разстлаха пред нас живота, грижите, надеждите си...
 
И разбрахме защо година след година Пролет Каменова, заедно с всички, с които работи в читалище "Просвета", настройва дейността на културното средище спрямо бръчките и усмивките на времето...
 
"Никъде в нашите песни, приказки, легенди гурбетчийството не е нещо добро. Но днес то ни стана професия, начин на оцеляване... И макар през последните години на хората в нашето село да им е много трудно, гърчани обичат да работят. Критични са.
 
Но като отворят дома си за някого, те го посрещат, гостят, обгрижват, че и за из път ще ти напълнят торбата. И душата ти ще напълнят. Защото ние сме народ с харизма. И в най-тъмните си исторически дни, години, десетилетия и векове ние сме създавали духовност. Бог ни пази! И аз съм убедена, че ако малко повече си вярваме сами, онова така чакано добро ще почне да ни се случва"- споделя Поли. И обобщава:

Не може времето да обезцвети един народ, за който насъщността за духовност си е оставала винаги толкова, колкото е и насъщността за хляба!
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 12-ти юли

Около 300 души са посетили спешния кабинет с оплаквания заради жегите. И днес имаме предупредителен код за опасно високи температури, а с ценни съвети ще чуем д-р Нигохос Топузян.  Жътвата приключи в региона, но производителите са притеснени от ниските изкупни цени. Още за очакванията им ще чуем също в първия час. В минутите след 17 часа един случай,..

публикувано на 12.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 12 ЮЛИ:

Трябва да имате мечта, заради която сутрин да се будите. Добро утро  в петък! Приятно събуждане се постига с усмивка, добри мисли и положително настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева.  Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 11 юли:

Жега е и в политиката, и навън. Предлагаме Ви приятна информационна прохлада в следобедния ефир на БНР Бургас.  Какво ще чуете при нас: - Какво се случва с ДПС и парламентарната група; -  Как да преодоляваме високите температури в колата и извън дома здравословно; - Защо над полицай, който е упражнил насилие е имало чадър? От ПП-ДБ по казуса..

публикувано на 11.07.24 в 14:57

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ! Дори сутрешният бриз се усеща, като да си отворил фурната, за да провериш печеното… Добро утро в четвъртък! 11-ти юли се очертава поредният горещ ден. Разхлаждаме го със свежа музика и най-актуалното от деня в ефира на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Жегата е..

публикувано на 11.07.24 в 06:48

Булевард "Демокрация" на 10-ти юли

Лятото се оказва натоварен сезон не само за автобусите от и за морето, но и за тези от и към Айтос. След сигнал оказва се в част от микробусите местата не достигат. В първия час на предаването ще чуем и двете гледни точки - на пътниците - някои, от които са принудени да стоят прави, и на превозвача, според който подобни случаи са изключение. Какви са..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 10 ЮЛИ!

Добро утро на вълните на БНР-Бургас с пожелание за безоблачна сряда! Петя Янакиева пред микрофона и Свобода Атанасова с новините сме ваша ефирна компания. Ето и част от акцентите до 10 часа. От какво има нужда Бургас, за да развие потенциала си? Коментарът е на Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Записа го Калина Енчева. Защо все..

обновено на 10.07.24 в 07:05

Булевард "Демокрация" на 9-ти юли

Първият час е политически, за възможните сценарии коментира депутата от ПП-Демократична България, избран от Бургас, Димитър Найденов. Освен това - днес започна делото за убийството на учителката Рада Гешева. Обвинен за случая е синът й, който преди време призна, но потвърди днес в съда - ще чуем също в първия час.  Бургас е включен в националната..

публикувано на 09.07.24 в 14:55