Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нешка Робева: "Всеки следващ наш спектакъл е различен"

Днес дамският дует на "Калейдоскоп"- Нора Георгиева и Ваня Минева- ви срещаме с Нешка Робева. Поговорихме си с нея в гримьорните на видинския драматичен театър, докато танцьорите от трупата й "Нешанъл арт" се подготвяха да взривят сцената със спектакъла "Среща в "Споменът". А до нея се усмихваше една чаровна млада жена- нашата землячка Катя Йорданова, която вече 10 години е с трупата.

Музиката в спектакъла стъпва на световни и български хитове от 30-тте години на миналия век до днес. Действието на спектакъла се развива в столичен ретро клуб с името "Споменът" и сюжетът предполага, че в този клуб влизат хора от различни поколения. Тази отворена сценична формула позволява един фриволен микс, в който идеално си лягат една след друга песни като например "Нашият сигнал" на Емил Димитров и дуетът на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон от филма "Брилянтин". А наред с горещата "Ламбада" и "Разпутин" на "Бони М" звучат танго, френски шансон, туист, рок, хип-хоп, нашенски хора. Как това пътешествие в романтиката на миналия и настоящия век въздейства на публиката можете да разберете, само ако сте в зрителната зала. Питам Нешка Робева защо среща и защо в "Споменът"?


"Знаете ли, в началото бях затруднена, защото търсех някаква хронология. Но открих, че спомените никога не се съобразяват с нас. Те винаги идват неканени. Или въпреки нашето нежелание да ги срещнем. А понякога бягат, въпреки желанието ни да се срещнем с тях. Това е един спектакъл, който представя нашата и световната естрада от Леа Иванова до днес. И еднакво му се радват и младите, и възрастните зрители"- казва Нешка Робева и продължава:

"За разлика от спорта тук няма ограничения, правила, регламент. Важни са посланията. Вече 12 години сме на сцена. И всеки следващ наш спектакъл е различен. Приятно е, когато след всяка премиера оценките за нашата работа са, че точно този спектакъл ни е най-силният. В първия ни спектакъл- "Два свята"- имаше повече художествена гимнастика- имаше уреди от гимнастиката. С всеки следващ спектакъл спортът е все по-малко. Това, което винаги търсим, е връзката с фолклора. И лекото напасване на българските ритми с мелодии от различни точки на света. Тези търсения продължават и в следващия ни проект."

Сред удивителните млади хора, с които Нешка Робева работи, е и една наша землячка- Катя Йорданова. А да е в тази трупа за Катя е сбъдната мечта.

"През 2003 година завърших училището по изкуствата във Видин. Заминах за Пловдив и завърших Музикалната академия. Още като танцьорка в ансамбъла на видинското читалище "Цвят" мечтаех да танцувам в трупата на Нешка Робева. Смелостта да избера танците дължа на моя учител Цветан Лозанов. Дължа всичко на Цветан Лозанов. Той ми даде основата и любовта към танците. Един ден се реших и отидох на кастинг. Така започна осъществяването на моята най-голяма мечта"- споделя Катя Йорданова.

Със спектакъла "Среща в "Споменът" Катя се върна на видинска сцена след 10 години отсъствие и прибави към своите спомени едно красиво изживяване- вълшебството на танца, дългите аплаузи на своите съграждани, усмивките и щастливите им сълзи.

 

За да ни докаже още веднъж верността на посланието на спектакъла: "Спомените са единственото богатство в живота, което никой не може да ни отнеме!"

Ето какво още открих на сайта neshkaart.com: Трупата "Нешанъл арт" съществува повече от 10 години. Дебютът на първия й спектакъл "Два свята" у нас е на 12 декември 2000 година в зала №1 на НДК. Отново в зала №1 на НДК е премиерата и на вторият спектакъл- "Орисия"- на 22 ноември 2002 година. Танцьорите са извикани "на бис" 4 пъти, а сценаристът, хореограф и режисьор на спектакъла- Нешка Робева- е вдигната на ръце от Боян Радев. През 2004 година е премиерата на третия спектакъл "Готови ли сте", адресиран предимно към младежка публика. През май 2006 е премиерата на "Арамии", а година по-късно излиза и спектакълът "Бежанци". Да припомним още спектаклите "Видрица"; "Танго по български"; "Купонът"; "Забравени"; "Чудесата на България". До сега спектаклите на "Нешанъл арт" са играни пред повече от половин милион души. Обиколили са над 20 страни в три континента. "Два свята" е първото българско шоу, стъпило на Бродуей. Освен със световна, трупата се сдоби и с космическа известност- Международният звезден регистър нарече звезда с името "Два свята".

 


Нешка Робева е родена на 26 май 1946 година в Русе. Завършва хореографско училище. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика. Вице световна шампионка за 1969 година. В продължение на 25 години е старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика. За този период нейните възпитанички са завоювали 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 европейски титли и 2 вице олимпийски титли. За изключителни постижения в работата си Нешка Робева е носител на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.

През 2000 година Нешка Робева приключва с треньорската си дейност и се връща в първата си специалност, като създава трупа от 35 момичета и момчета и си поставя за цел да представи чрез съвременно интерпретиране българския и балканския фолклор. Постановките "Два свята" и "Орисия" добиват изключителна популярност.

 

Благодаря на Иво Каменов за авторските снимки, публикувани в този материал- всички те са от спектакъла "Среща в "Споменът", представен на видинска сцена на 27 октомври 2012 година.

По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 12-ти юли

Около 300 души са посетили спешния кабинет с оплаквания заради жегите. И днес имаме предупредителен код за опасно високи температури, а с ценни съвети ще чуем д-р Нигохос Топузян.  Жътвата приключи в региона, но производителите са притеснени от ниските изкупни цени. Още за очакванията им ще чуем също в първия час. В минутите след 17 часа един случай,..

публикувано на 12.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 12 ЮЛИ:

Трябва да имате мечта, заради която сутрин да се будите. Добро утро  в петък! Приятно събуждане се постига с усмивка, добри мисли и положително настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева.  Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 11 юли:

Жега е и в политиката, и навън. Предлагаме Ви приятна информационна прохлада в следобедния ефир на БНР Бургас.  Какво ще чуете при нас: - Какво се случва с ДПС и парламентарната група; -  Как да преодоляваме високите температури в колата и извън дома здравословно; - Защо над полицай, който е упражнил насилие е имало чадър? От ПП-ДБ по казуса..

публикувано на 11.07.24 в 14:57

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ! Дори сутрешният бриз се усеща, като да си отворил фурната, за да провериш печеното… Добро утро в четвъртък! 11-ти юли се очертава поредният горещ ден. Разхлаждаме го със свежа музика и най-актуалното от деня в ефира на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Жегата е..

публикувано на 11.07.24 в 06:48

Булевард "Демокрация" на 10-ти юли

Лятото се оказва натоварен сезон не само за автобусите от и за морето, но и за тези от и към Айтос. След сигнал оказва се в част от микробусите местата не достигат. В първия час на предаването ще чуем и двете гледни точки - на пътниците - някои, от които са принудени да стоят прави, и на превозвача, според който подобни случаи са изключение. Какви са..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 10 ЮЛИ!

Добро утро на вълните на БНР-Бургас с пожелание за безоблачна сряда! Петя Янакиева пред микрофона и Свобода Атанасова с новините сме ваша ефирна компания. Ето и част от акцентите до 10 часа. От какво има нужда Бургас, за да развие потенциала си? Коментарът е на Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Записа го Калина Енчева. Защо все..

обновено на 10.07.24 в 07:05

Булевард "Демокрация" на 9-ти юли

Първият час е политически, за възможните сценарии коментира депутата от ПП-Демократична България, избран от Бургас, Димитър Найденов. Освен това - днес започна делото за убийството на учителката Рада Гешева. Обвинен за случая е синът й, който преди време призна, но потвърди днес в съда - ще чуем също в първия час.  Бургас е включен в националната..

публикувано на 09.07.24 в 14:55