Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чистят паметника на Свободата в Крайдунавски парк, ще има художествено осветление и нови пейки

Започна благоустрояването в района около Паметника на свободата в Крайдунавския парк във Видин. Ремонтът се извършва от строителна група на общината и срещу минимални средства, съобщи заместник-кметът на общината Добромир Дилов.

„Това е една инициатива на Община Видин, която цели да превърне парка по-привлекателно място за нашите граждани и за гостите, които идват. Целта на тази инициатива е градската градина да добие един по-европейски вид, тъй като тя не е само от художествената галерия до Телеграфа. Тя продължава и към паветника- една част от градската градина, която беше в ужасно състояние и сега я реиновираме. Алеите се почистват, оправят се. Това е едно място, което е много привлекателно, но беше занемарено. В момента там има хора, които работаят, оправя се. Чешмичката отпред ще се оправи Цветната алея в момента се прекопава. Тя беше обрасла с трева, почисти се. Откриха се четири цветни карета. Сега идеята ни е на 20 април за засадим там четири дръвчета. Идеята ни е преди празниците 1май, Великден, Гергьовден там всичко да е оправено"- обяви заместник-кметът Добромир Дилов.

В момента работниците поставят на мястото на повредените плочи нови, укрепват стълбите и почистват скулптурните фигури от графити и боя с помощта на пясъкоструен апарат. Ще бъде монтирано и художествено осветление. Районът около паметника в Крайдунавския парк поне за последните 20 години не е благоустрояван. Инициативата е похвална, но трябва да се помисли и за поддръжката на терена, обявиха минувачи в Крайдунавския парк:

„Бих искала всичко да се поддържа както е било, защото преди години градината беше поддържана, сега всичко е под всякакво критика.”

„Хубаво е това, което са решили, трябва да се оправят плочките. Всичко беше изкъртено, много е зловещо там.”

„Това е една обида за нас, да ни си уважаваме историята. Какъвто ще да е този паметник, той увековечава паметта на загиналите.”

В парка в района около паметника до крепостта „Баба Вида” ще бъдат поставени нови пейки и ще бъдат подновени цветните алеи. Благоустрояването ще приключи за празничните дни в началото на май, когато в града се очакват туристи и гости.

По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.