Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антония Първанова: Европейският парламент все още няма стратегия за правата на жените

Мъже на токчета предприеха на 8 март поход в София срещу насилието над жени
Снимка: БГНЕС

Темата за насилието срещу жените вълнува Европейския парламент вече втори мандат. Усилията са насочени към това да има стратегия за борба с насилието върху жени и план за действие. До ден днешен обаче няма нито законодателство, нито стратегия.

Всяка четвърта жена в България е била жертва на насилие. Стряскащ е фактът, че много малка част от тези жени споделят това, което се е случило, още по-малко да споделят с институциите. Данните от последното изследване на Европейския съюз сочат, че 28% от българските жени са станали жертва на физическо насилие, 39% от българските жени са жертва на психологическо насилие, 10% - на сексуално насилие. Данните са от 10-те месеца, предхождащи това изследване.

В страните членки насилието срещу жени, особено в семейството, се смята за табу от органите на реда и това са вътрешни отношения. Няма единна дефиниция за това какво се случва ако един мъж набие една жена, обобщава българският евродепутат Антония Първанова.

Докъде е стигнала стратегията за правата на жените, която обсъжда Европейския парламент  - чуйте Антония Първанова. Чуйте и репортаж от акцията „Извърви един километър в нейните обувки“ на 8 март в, при която мъже на токчета и жени с боксови ръкавици предприеха поход по булевард „Витоша“ срещу насилието срещу жените.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.