Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогуваме се с композитора Борис Карадимчев

Днес се сбогуваме с композитора Борис Карадимчев, който почина внезапно на 12-и април на 81-годишна възраст. Поклонението започна в 11.00 ч. в столичната църква "Свети Седмочисленици".

Най-ярките представители на музикалната гилдия се събраха в храма, за да си вземат последно сбогом с обичания и уважаван музикант, оставил ни в наследство едни от най-хубавите български поп и рок хитове. Карадимчев  композираше непрестанно, в последните си дни пишеше музиката  за исторически документален филм, чиято реализация не успя да види. За да се простят с него дойдоха и децата от вокалната формация Пим-Пам, с които маестрото работеше всеотдайно до последния си дъх и възпитаваше у тях усет към стойностната музика.

Певицата Мими Иванова си спомни:

Отиде си един много скъп за мен човек, който написа една от най-хубавите песни в репертоара ми - "Хора и улици", но по някакъв начин си мисля, че той си отиде чисто физически, а неговите песни са толкова много и толкова хубави, че ще пребъдат. Няма как да се забравят и той вечно ще е жив.

Композиторът професор Виктор Чучков каза: 

Получава се една голяма празнина не само в популярната музика. Той е творил в много области на българската музика и е много обичан от всички поколения. Оставя една дълбока следа като филмов, популярен композитор, като човек, който показа разбиране към чувствителността на много поколения.

Поетът Александър Петров си спомни:

Борис Карадимчев ми отвори вратата към професията, която имам. Първите песни с група "Тангра" - "Нашият град", "Любовта без, която не можем", "Богатство" бяха с него. Един достоен човек!

Басистът и  основател на група "Тангра" Константин Марков каза:

Борето беше един изключителен човек и мой много добър приятел. С него беше свързана и една голяма част от моята кариера като музикант, не само моята лична, но и на групата "Тангра". Той написа едни  от най-хубавите  песни, които ние изпълнихме и на него дължа и голяма част от развитието ми като музикат. Бог да го прости!

Напусна ни забележителен български творец. Познати и обичани са неговите песни "Бяла тишина", "Хора и улици", "Нашият град", песните за Детския хор "Пим-Пам". Изключителен е приносът на композитора Борис Карадимчев във филмовото изкуство. Той е автор на оригиналната музика на почти 200 анимационни, документални и игрални филма, сред които "Момчето си отива", "Оркестър без име", "Матриархат", "Бон шанс, инспекторе!", "Куче в чекмедже", "Деца играят вън", "Като песен" и други, се казва в съболезнователното писмо на Министерството на културата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44