Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 х 5 + 1 = интердисциплинарен танцов спектакъл, който ще видим в "Сълза и смях" и на още 4 сцени

2
Снимка: ilievdance.org
Нов амбициозен танцов проект ще направи своята премиера в Деня на българската култура, на 24 май в София, на сцената на театър “Сълза и смях”, след което ще гостува в Пловдив, Бургас, Велико Търново и Габрово.

С интердисциплинарния спектакъл “5 х 5 + 1” на българската танцова сцена ще се заяви една нова независима танцова компания - тази на хореографа Петър Илиев, артистичен директор на Фондация “Танцово изкуство - Илиев” и “Танцова работилница Dance It!”, преподавател в известните Pacific Northwest Ballet и Ballet Chicago в САЩ.

“5 х 5 + 1” ще провокира българската танцова публика, представяйки ѝ (5 + 1) различни, танцово-музикални миниатюри с едни и същи, (5 + 1) млади танцьори, които ще разкажат чрез 5 стила танц посланията на четирима много различни хореографи. В този проект по покана на Петър Илиев, работещ от своя страна предимно в сферата на характерния танц, като гост хореографи се включват базираните в Ню Йорк Тереза Рут Хауърд (балет) и Крисчън ван Хауърд (съвременен танц), както и младият български хореограф и стипендиант на Фондация “Танцово изкуство - Илиев” - Здравко Костадинов (хип-хоп). Темите, които хореографите адресират в рамките на “5 х 5 + 1”, са свързани предимно с човешките взаимоотношения в най-различните им измерения.

„5 х 5 + 1“ се полага в контекста на експерименталните жанрове на танца и пърформънса, но търси по-мек, чисто естетически подход в провокацията си към публиката. Проектът разчита на автентичен авторски почерк във всеки един свой детайл - хореография, музикална композиция, аранжимент и изпълнение. Музиката към него е дело на двама значими български композитори с интернационален профил, творящи на границата между фолклор и джаз - Петър Ралчев и Пейо Пеев. Иновативно и различно при „5 х 5 + 1“ е още, че музиката ще бъде изпълнявана на живо, на сцената. Сред музикантите са още Стоян Янкулов - Стунджи, Ангел Димитров и Борис Таслев. Саундтракът е сам по себе си изкушаваща плетеница от джаз, електронна, класическа и уърлд музика, с множество включени импровизации.

Обичам танцьорите, които са готови да яхнат идеята, да скочат в пропастта, да преразказват и преживяват всичко, което се случва на сцената. Такъв е съвременният танцьор! - казва хореографът и мениджър Петър Илиев в "Ритъмът на столицата".

Чуйте всичко, което сподели със слушателите на Радио София, дни преди първия спектакъл на сцена "Сълза и смях".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия