Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен трус бе усетен днес около обяд в цялата страна, няма данни за пострадали и щети

| обновено на 24.05.14 в 17:23

В 12 часът и 25 минути земетресение беше усетено на територията на цяла България. Няма данни за пострадали и щети на територията на страната.

Директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН Светослав Симеонов уточни, че епицентърът на земетресението е в Егейско море на около 320 километра югоизточно от София, а магнитудът му е около 6,5 по скалата на Рихтер. Първичният трус е бил последван от затихващи трусове от пета и четвърта степен по скалата на Рихтер.
Трусът е бил усетен силно на гръцките острови Лимнос и Самотраки и в град Солун. Кратковременно люлеене е усетено и по западното турско крайбрежие.

У нас земетресението е усетено най-силно в Кърджали, Хасково и Благоевград. Най-много сигнали  за минимални щети са постъпили от областите Кърджали и Хасково.  Те са  свързани предимно с паднали комини, напукани мазилки и стени на стари сгради.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов  поясни, че няма засегнати язовирни стени и е запазена целостта на големите инфраструктурни обекти.

У нас, в южните райони трусът е усетен със сила около 5,6 -5,8.

Проф. Емил Ботев, ръководител на департамент Сеизмология към института по геофизика, обясни за "Хоризонт":

Веднага ви казвам, че не трябва да се притесняват хората, тъй като активността в Северна Гърция е на порядъци по-висока в момента в сравнение с нашата, тоест десетки пъти по-висока сеизмичност имаме от Солун докъм Кавала и остров Тасос, така че тя е едно естествено продължение и това земетресение не може да доведе до много сериозни щети на територията на нашата страна. Вероятността тя да се засили е нищожна. Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив. Земетресения с по-слаба активност ще има в Северно Егейско море.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44