Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Херман ван Ромпой в Аахен: Европейският съюз трябва да бъде закрилник на своите граждани

Снимка: ЕПА/БГНЕС
През миналата седмица председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой получи наградата "Карл Велики" на церемония в германския град Аахен.

Дни след изборите за Европарламент, на които направиха пробив няколко евроскептични и крайни партии, председателят на Европейския съвет заяви, че е важно "Европейският съюз да бъде закрилник на своите граждани".

Ние трябва да засилим конкуренцията, трябва да реформираме пазара на труда, иначе не можем да разчитаме да имаме благоденстващи държави в рамките на съюза и не можем да играем водеща роля в световен план. Защото ролята на институции, като Европейския съюз, в момента е много по-тясно свързана с икономическата сила, отколкото с военната. Така, че ако искаме да играем водеща роля в световен план, ние имаме нужда от тази икономическа мощ.

Голям социален проблем, естествено е и младежката безработица. Нарастващата бедност е друг проблем - получи се сериозно разминаване между целите, които си поставихме  и резултатите, които постигнахме. Това е отговорност на отделните държави членки, но също така е и общо предизвикателство“, каза председателят на Европейския съвет.

Искам да кажа и няколко думи за резултатите от Европейските избори - те се много по-сложни и многопластови от анализите, които прочетох в много вестници и списания, дори от анализите на някои от специалистите на европейско ниво.

Това е така, защото тук не става въпрос само за Европа - това е криза на нашето общество, криза на политиката като цяло. И европейската идея е част от тази криза в по-общ план. Европа вече не е считана за този безопасен рай, този дом, както беше преди. Някога Европа беше считана за решението на проблемите - сега в очите на много хора тя самата се е превърнала в проблем, преди Европа беше защита, и мога да кажа, че и в момента ние продължаваме да бъдем защитени от нея“, добави Херман ван Ромпой.

В присъствието на премиерите на Украйна Арсений Яценюк, на Молдова Юрие Лянка и на Грузия Иракли Гарибашвили той определи като неприемливо дестабилизирането на региона, което извършва Русия. "Отгоре на всичко тази голяма страна принадлежи напълно към европейската цивилизация, на европейската култура", заяви Ромпой.

Херман ван Ромпой е 56-ият лауреат на наградата "Карл Велики", която се връчва на личности, които са работили или работят за европейското единство. Сред нейните носители са Конрад Аденауер, Хелмут Кол, Уинстън Чърчил, Джордж Маршал, Бил Клинтън, Жан-Клод Трише, Волфганг Шойбле. Миналата година наградата бе присъдена на литовския президент Далия Грибаускайте.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.