С пясък от Перла спасяват Северния плаж в Приморско

 

Според учени от БАН само насипване на пясък на Северния плаж в Приморско ще спаси туристическия сезон през тази година. Идеята им е преди летния сезон, да се отнеме пясък от акваторията на пристанище Перла и да се прехвърли на Северния плаж. Те гарантират, че удълбаването ще бъде безопасно и дори полезно.

Плажът буквално изчезва с всеки изминал ден. Зимните бури  през миналата година оставиха една от най-красивите ивици по южното Черноморие под вода и активираха процеси на поглъщане на брега от морето.

Заради сериозността на ситуацията кметът на града д-р Димитър Германов в средата на миналия месец изпрати писмо до Българската академия на науките, с което поиска становище и варианти за решаване на проблема. В отговор на искането му, в Приморско пристигнаха представители на Института по Океанология, за да  представят своите идеи за спасяването на плажа.  Доц. д-р Стоян Керемедчиев изрази съжаление, че в последните две десетилетия никой не се съобразява с природните особености при извършване на строителни дейности и така човешката дейност активира процеси, които трудно могат да бъдат контролирани.  В случая със Северния плаж проблемът е много стар и досега временно е бил решаван с възстановяване на отнетия от морето пясък чрез насипване.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Взривни дейности ще се извършват на кариерата в Банево

На кариерата в "Банево", кв. "Банево" ще се извършват днес взривни дейности.  Те ще започнат от 11 часа  От там напомнят на гражданите, че в посоченото време е забранено приближаването на хора и животни на разстояние не по-малко от 1 километър около границите на кариерата. 

публикувано на 09.12.19 в 10:27
Снимката е илюстративна.

Започва изплащането на пенсиите за декември от днес

Започва изплащането на декемврийските пенсии от Националния осигурителен институт от днес и ще приключи на 20-ти декември.  Заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократната допълнителна сума в размер от  40 лв. на всички, чиято пенсия не е по-голяма от 363 лева.  Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат..

публикувано на 09.12.19 в 08:09

Светофар до парка в "Изгрев" предлага съветник

Поставянето на светофар на кръстовището на улиците „Петко Задгорски“ и „Георги Калоянчев“ в комплекс „Изгрев“ предлага общинският съветник от БСП Живко Господинов.  Кръстовището е едно от най-натоварените в бургаския комплекс, се посочва в докладната. Мотивът за предложението е искане от страна на живеещите в района движението там да бъде..

публикувано на 09.12.19 в 06:57

И край Синеморец започна строеж

Нов сигнал за строеж край морето. Строителни дейности започват в местността „Поляните“, която се простира между плажовете Бутамята и Велека, сигнализираха преминаващи край пътя. Според кмета на Синеморец Костадин Диков инвеститорът има изрядни документи: "Имат разрешение за къща на два етажа. Съгласувано е с РИОСВ. Парцелът е частен в..

публикувано на 08.12.19 в 16:00

Обърнат ТИР затвори Ришкия проход

ТИР затвори движението през Ришкия проход. Тежкотоварният автомобил се е преобърнал до село Веселиново на завой по пътя към Бургас.  Обходният маршрут е през Ивански - Кълново – Айтос, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 08.12.19 в 11:44

Кога "Акациите" и "Победа" ще станат бургаското сити?

Не сме изоставили идеята за превръщането на кварталите „Победа“ и „Акациите“ в т.нар. бургаско сити. Така отговори на въпрос на БНР-Бургас кметът Димитър Николов. По тази идея се работи постепенно, от 5 години насам, добави той: „Повече от 35% от тази територия се трансформира чисто административно от индустриална част в зона за смесено..

публикувано на 08.12.19 в 10:38

Неизправност или човешка грешка причинили взрива в Симеоново

Няма опасност от екокатастрофа в района на производствената авария в цеха за метан в ямболското село Симеоново, стана ясно след огледа на РИОСВ-Стара Загора. Районната прокуратура работи по няколко версии, но все още е рано да се уточни причината, довела до експлозията. В разрушения от взрива цех дойдоха експерти по газови инсталации и..

публикувано на 08.12.19 в 09:38