Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не чакайте последния момент, за да гласувате, съветват от РИК-Бургас

 

 

Най-възрастният гласоподавател в Бургаска област  е 102-годишният Васил Арнаудов, съобщиха от ГРАО. Право на глас в областта имат 369 384 човека, за  община Бургас те са 187 608. Очаква се между 50 и 60 процента от тях да дадат вота си в неделя.

На парламентарните избори през 2009 г. в Бургаска област правото си на вот са упражнили 67.27%. На изборите за президент и вицепрезидент  през 2011 г. този процент е бил 63.55 на първия тур и 34.45 на втория. На проведения през януари тази година национален референдум до урните са отишли 18.56% от гласоподавателите.

 

Каква е технологията на предстоящия вот обясни за радио Бургас председателят на Районната избирателна комисия Елка Стоянова:

Според  данните в избирателните списъци, изготвени от ГРАО към 29 април 2013 г. общият брой на населението в Бургаска област  е 455 405, с право на глас са 369 384 лица. За община Бургас  са 187 608 лица.

От преходните данни, подадени ни от ГРАО от 20 март досега, разбира се, че има разлика, тя е логична и обяснима. Много лица са подали искане    за издаване на удостоверение за гласуване по настоящ адрес. Не са малко тези лица, явно хората са запознати с правото си да гласуват по настоящ адрес и около четири хиляди души всъщност няма да гласуват по постоянния си адрес. Те са изключени от избирателните списъци, фигурират в забранителните списъци на нашите избирателни списъци и ще могат да гласуват  само там, където са си подали искането за гласуване по настоящ адрес.

Всяка секционна избирателна комисия ще има забранителен списък  към главния си избирателен списък и ако не намери някой от избирателите, който се яви пред тях и по  лична карта се вижда, че има право да гласува, ще трябва първо да го потърси  в забранителния списък.

Ако това лице не фигурира в забранителния списък, то вероятно има право да гласува в съответната секция и ще бъде дописано под черта, но ако самите секционни комисии имат съмнения, че има някаква грешка, не е проблем да направят справка чрез нас.

Тези данни ги има и в интернет, публични са.

Студентите и учениците гласуват със студентска или ученическа книжка, която трябва да е заверена за съответния семестър. На една от страниците в студентските и ученическите книжки секционните комисии отбелязват, че лицето е гласувало, слага се печатът на секционната комисия и се подписват . Тези лица попълват декларация, че няма да гласуват на друго място.  Съответно ще бъдат запознати и с това, че носят наказателна отговорност за двойно гласуване. Тези декларации остават приложени към избирателните списъци,  впоследствие съвсем резонно се прави проверка за двойно гласуване.

Във всички населени места на областта има предвидени секции, в които хората ще могат да гласуват. Номерацията на секциите, техните адреси и всичко останало са отдавна изготвени и са публикувани на страниците на съответните общини, на страницата на  Централната избирателна комисия, на нашата страница. На хартиен носител са изнесени в съответните териториални дирекции, кметства, изобщо по места, така че хората знаят къде се намират секциите. Ако искат конкретно да разберат къде ще гласуват, имат няколко опции да проверят това. Имат няколко варианта в интернет да го проверят или чрез есемес, респективно ако ни се обадят на нас, ние също ще им дадем такава информация. – на никого не сме отказали досега.

Така че всеки, който има желание  да гласува, може да си потърси номера на секцията в хартиените списъци, които са изнесени във всяко място, където ще има секции, може да го направи и по другите начини.

Помислено е и за хората с увреждания.  Първо, в област Бургас ще има само две подвижни урни – едната е в Поморие, другата – в Карнобат защото само там имаше подадени достатъчен брой заявления.  В останалите места, навсякъде, където има сгради на повече от един етаж, на първия етаж има пригодена секция за гласуване на хора с увреждания. Те ще бъдат специално обозначени тези секции, достъпът до тях е улеснен с рампа и указателни табели, даже в някои места са отворени странични, задни входове, за да могат да минат хората с увреждания, ако официалният вход е недостъпен за тях.

Този път арестанти няма да гласуват – секцията беше закрита, тъй като няма достатъчен брой избиратели по избирателен списък.

Осигурени са всякакви технически материали за секционните комисии. Те ще им бъдат раздадени утре, 11 май. Тогава секционните комисии ще си получат бюлетините, протоколите, всичко, което им е нужно., включително хартия за опаковане, чувалите за бюлетини и пр. Утре секционните помещения ще бъдат подготвени за изборния ден, ще бъдат запечатани с хартиена лента и подпис на секционната комисия. Охраната на МВР ще поеме през нощта опазването на изборните материали до сутринта на 12 май, до седем часа, когато се надявам, че всички секции ще отворят.

Точно в седем часа всички секции трябва да са започнали работа.  Всеки, който е решил да гласува, може да влезе в седем часа и една минута, да остави личния си документ пред секционната комисия – гласува се само с лични карти. Ако нямате лична карта – изгубили сте я или предстои да получите пластиката, отивате в най-близкото РПУ на МВР, там ще ви издадат едно удостоверение, което важи само за гласуване, то е със снимка, по образец. С оригинала на това удостоверение се връщате в секцията, давате го на секционната комисия, то остава при тях, и гласувате.

Приключваме в 20.00 часа. Ако в 20 ч. без две-три минути пред секцията има хора, председателят на секционната комисия събира личните им документи – той има право да го направи – и те гласуват още един час до 21 ч. Ако след този час има още негласували, документите им ще им бъдат върнати и те просто няма да гласуват.  Затова е добре да не се чака последния момент.

След като гласуването приключи, започва броенето на бюлетините. Но преди това секционните комисии ще трябва да си прегледат материалите, да си попълнят първа част на протокола, защото тази година протоколите са много подробни и много лесни за самите секционни комисии. Разделени са на две части, в първата част това, което се попълва като информация е преди да отворят  още урната, попълва се първата част и след това се пристъпва към фактическото броене на бюлетините.

След като приключат с броенето, след като си попълнят  протоколите, след като са направили ксерокопия на желаещите  да получат такива, опаковали са бюлетините, прибрали са ги в чувал, завързали са го и са го запечатали с подпис и печата на секцията започват да ги извозват към Бургас, към спортна зала „Бойчо Брънзов“, където ще приемаме тази година протоколи.

Надявам се, че всички секционни комисии ще успеят да си свършат работата относително навреме, за да могат и да дойдат при нас навреме, за да не ги държим  до сутринта.

Имаме отдалечени секции на над сто километра от Бургас , така че много е възможно тези хора да пристигнат късно, към полунощ. Имаме такива секции, вапример в Трънак, Дропла, Соколец, Каравельово, Добромир, Билка…

Валидният вот е този, който е поставен със син химикал – знакът Х в квадратчето. Дори и да излиза малко извън квадратчето, важното е да е Х, да е ясен вотът на избирателя и да няма задрасквания, зацапвания, знаци, символи, картинки и други такива върху бюлетината.

Трябва да се гласува! Не можем доброволно да се отказваме от едно от най-изстраданите права на човечеството…

 

 

 

 

 

По публикацията работи: 63

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Искат оставката на Калин Стоянов заради момчето, пребито от полицай

От ПП-ДБ поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради случая с момчето, пребито от полицейски служител. Това стана ясно след изслушването по темата в пленарна зала. Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от вътрешния министър "Искаме оставката на Калин Стоянов", заяви Явор Божанков от ПП-ДБ в..

публикувано на 11.07.24 в 14:16

ПГ на ДПС изключи 17 депутати, сред тях и тримата бургаски (ОБНОВЕНА)

Парламентарната група на ДПС е взела решение за изключване от състава си на 17 депутати. Това са народните представители, които подкрепиха Ахмед Доган и бяха на среща при него в "Росенец". Сред тях са и тримата бургаски Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан. Сред изключените е и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. 25 души са..

публикувано на 11.07.24 в 10:53

Доган поиска оставката на Пеевски и негови поддръжници в ДПС

В призив към всички "депесари" почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена в Движението. Мотивите са: системно неспазване на Устава на ДПС; грубо погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС; брутално отношение към членовете на..

публикувано на 11.07.24 в 08:48

Корнелия Нинова вече не е председател на БСП

Софийският градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и лице, което представлява партията и на нейно място записа Атанас Зафиров,  но само като изпълняващ функциите на председател. Корнелия Нинова: Държавата ни е в тежка криза Съдът е отхвърлил искането Зафиров да бъде вписан за нов председател до избор на титуляр от конгреса на..

публикувано на 10.07.24 в 14:56

"Възраждане" и ИТН внасят проект за свикване на референдум за лева

"Възраждане" и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев мотивира предложението така: "Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като..

публикувано на 10.07.24 в 14:10

ПП-ДБ отхвърли поканата на ДПС за преговори за правителство с втория мандат

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" отхвърли поканата на ДПС за преговори за съставяне на правителство с втория мандат. "Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите", се казва в разпространения от пресцентъра на..

публикувано на 10.07.24 в 13:40
Рамадан Аталай

Аталай: Доган ще излезе с изявление в близко време и ситуацията ще се нормализира

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще излезе с изявление в най-близко време и след това ситуацията ще се нормализира. Това коментира изключеният от ПГ на ДПС Рамадан Аталай, който заедно с още 17 депутати от ДПС се противопоставиха на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.  ДПС очаква отговор от партиите дали са склонни да подкрепят..

публикувано на 10.07.24 в 09:24