Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Випуск 2013 се сбогува с БСУ

Снимка: Радио Бургас

 

 

 

 

Петстотин абсолвенти от випуск 2013 на Бургаския свободен университет получиха днес своите дипломи за завършено висше образование. На тържествената церемония присъстваха членове на настоятелството на висшето училище, представители на местната и държавната власт, дипломати, роднини и близки на дипломантите.

Високото отличие „Доктор хонорис кауза“ на БСУ получи професор Дина Джусубалиева, ректор на Хуманитарно-техническия университет в Алмати, Казахстан.

„Ние, вашите преподаватели,  ще бъдем доволни, ако сме ви научили как да търсите пътищата за решаване на неочаквани,  сложни проблеми. Към това се стремяхме  и това искахме да постигнем, защото добрият университетски преподавател е този, който влиза в аудиторията не само за да преподаде това, което вече знае, а и да породи вълнение около знанието и неговата професионална  употреба.”, посочи в обръщението си към абсолвентите ректорът проф. д-р Васил Янков.

По традиция първи получиха своите дипломи отличниците на випуска, които тази година са четиринадесет от осем различни специалности.  Те бяха удостоени и със специално свидетелства за постигнати високи резултати в обучението и доказан стремеж към издигане авторитета на академичната общност.

За първи път в своята история Бургаският свободен университет удостои днес със  званието „почетен професор” изявени академични преподаватели със собствен принос за развитието и утвърждаването на университета. Почетното звание получиха професор Иван Куцаров, професор  Евангелий Андронов, професор Димитър Доганов, доцент Александър Атанасов. Посмъртно бе удостоена професор Емилия Къндева – дългогодишен преподавател в Центъра по юридически науки, негов декан и основоположник на специалността „Публична администрация”.

С новите випуксници възпитаниците на Бургаския свободен университет вече наброяват над двадесет хиляди.

 

По публикацията работи: 63


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас ще се потопи в цветовете и ритъма на индийския танц

Бургас ще се потопи в ритъма на индийската култура с въздействащите изпълнения на едни от най-известните и утвърдени изпълнители на индийски класически танци. Програмата Rasa-Nishpatti ще предложи палитра от избрани представления от репертоара на Бхаратанатям, постановка създадена, за да предизвика човешките емоции. Събитието ще се случи днес от 20:30..

обновено на 14.08.24 в 09:41

Три дни безплатно българско кино в бургаския филиал на Софийския университет

Безплатни прожекции на открито организира бургаският филиал на Софийския университет от днес до 16-и, петък. Те ще бъдат излъчвани в двора на филиала, в сърцето на Морската градина, входът е свободен, а началният час е 21:30. Подборът за трите дни включва съответно „Стъпки в пясъка“, селекция от къси филми, "Вездесъщият". Инициативата има за цел да..

обновено на 14.08.24 в 07:42

"Прегърнат облак" и "Тиферет" с концерт в бургаска галерия

Бургаската група "Прегърнат облак" ще представи съвместен концерт с група "Тиферет" от 19.00 ч. в галерия "Георги Баев" на булевард "Демокрация". Идеята за съвместно събитие се поражда от музикалната среща на композиторката на облака Теодора Илиева с един от най-колоритните музиканти-импровизатори Константин Кучев. Той е част от множество..

обновено на 13.08.24 в 12:01

В Сливен започват номинации за наградата „Добри Чинтулов”

В Сливен започват номинации за наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2024 г. Предложенията се правят от неправителствени, граждански и културни организации, творчески обединения и инициативни комитети, съставени от минимум 20 човека. Всяка организация има право само на едно предложение, уточняват от общината. Наградата се присъжда..

публикувано на 13.08.24 в 09:27

Бургаски журналист с първа изложба в Созопол

„Спонтанно“ е името на първата изложба на журналиста Дияна Бедросян. Над 20 картини ще бъдат изложени от днес до 22 август в Историческия музей на Созопол. Изложбата, в която са включени творби графика и живопис, ще бъде открита от 18.00 часа днес пред сградата на Музея в непосредствена близост до Античния театър в стария град.  „Ако се запитаме, кое  е..

публикувано на 12.08.24 в 15:39

Заключителна гала на участниците в балетната академия "Ваганова"

Бургас е домакин за трети път на лятното училище на световната балетна академия “Ваганова”.  На 17 Август бургаската публика ще може да види постиженията на участниците в академията в заключителна гала. Тя ще бъде в зрителната зала на НХК от 19.00 ч. с вход свободен! Международната танцова организация Russian Masters Ballet, която представлява..

публикувано на 12.08.24 в 15:35

Започна Националният литературен конкурс "Морето!"

Сдружение „Лумен” обяви деветото издание на Националния литературен конкурс „МОРЕТО!”.  Конкурсът е за кратки и непубликувани произведения на морска тема. Той е отворен за автори от цялата страна, навършили 18 години. Участниците могат да изпращат текстовете си (проза – 1 разказ с обем до 5 стандартни машинописни страници (1800 знака на страница),..

публикувано на 12.08.24 в 15:04