Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Присад иска да стане бургаско

 

Инициативен комитет е започнал да събира подписи за отделянето на село Присад от  община Созопол и е внесъл писмо до кмета на Бургас и председателя на общинския съвет с искането си. Според жителите на селото, в лицето на по-голямата община имат по-добри възможности за развитие, мнозина от тях работят в Бургас, децата им също учат в него. В приложената подписка, желание да преминат към община Бургас, са заявили 21 жители на селото.

От местната управа в Присад са против подобна промяна. Кметският наместник Пенка Стоянова изразява негативно становище, с мотив, че в Присад се осигуряват всякакви услуги за населението - здравни, транспортни, административни.

По публикацията работи: 63


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на новопостроените жилищни сгради в област Сливен

Въведените в експлоатация новопостроените жилищни сгради в област Сливен през второто тримесечие на 2024 година се увеличават 4,2%, съобщават от Националния статистически институт. Преобладаващата част от всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2024 г. са двустайни и тристайни.  Спрямо предходното тримесечие броят на въведените в..

публикувано на 14.08.24 в 14:28
снимката е илюстративна

В 25 населени места в Ямболска област са на воден режим

В 25 населени места в Ямболска област е въведен режим на водата. Липсата на достатъчно валежи през последните години и амортизираната до крайност водопроводна мрежа са основните причини за налагането на ограниченията. Трайното засушаване засегна освен равнинните и полупланинските райони на областта. В община Болярово жителите на село Камен връх..

публикувано на 14.08.24 в 14:14
снимката е илюстративна

Заради пожар пътят Бургас-Средец е затворен в двете посоки

Заради двоен пожар се затваря пътя Бургас-Средец в двете посока, информират от полицията. Единият е между с. Черни връх и кариерата, а другият е между Константиново и кариерата. Там има голямо задимяване, което намалява видимостта, съобщиха от ОД на МВР. В гасенето на огъня участват 6-ма огнеборци с два пожарни автомобила. Шофьорите могат да..

публикувано на 14.08.24 в 13:07

Птицевъди искат да се забрани вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести, ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 11:22

В община Тунджа ще бъде разкрит център за непридружени деца бежанци

В село Овчи кладенец,община Тунджа, област Ямбол, предстои да бъде разкрит център за непридружени деца бежанци. Той ще се намира в базата на бивш дом за деца, лишени от родителска грижа. Изграждането на центъра и предоставянето на комплексни услуги за децата бежанци ще се реализира по проект на Държавната агенция за бежанците в партньорство с Община..

публикувано на 14.08.24 в 10:11

Среща с домоуправители за кафявите кофи предстои днес

Община Бургас организира информационна среща за правилното събиране и третиране на биоразградимите отпадъци от домакинствата. Тя е насочена към жителите на кв. „Възраждане“ и на нея са поканени да присъстват домоуправители на жилищни кооперации и заинтересовани лица.  Информационната среща ще се проведе днес от 17:30 часа в сградата на Младежкия..

обновено на 14.08.24 в 09:24

Несебър посреща кораба „Св. св. Кирил и Методий“

Тържествено ще бъде посрещнат кораба „Св. св. Кирил и Методий“ в Несебър, който под командването на кап. II ранг Николай Данаилов, извърши успешна научно изследователска мисия до най-студения континент.  Събитието е днес на Морската гара в Несебър от 16 часа.  От 19 часа ще се проведе традиционното литийно шествие с чудотворната несебърска икона на..

обновено на 14.08.24 в 08:31