Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха паметна плоча за загиналите при експлозията на Петолъчката

Снимка: БНТ

 

Точно преди година в склад за обезопасяване на боеприпаси избухна експлозия. При взрива загинаха трима души, 18 бяха ранените. Стотици къщи пострадаха в селата Лозенец и Горно Александрово. Днес на мястото на трагедията беше открита паметна плоча за загиналите при експлозията Николай Гочев, Станимир Костов и Енчо Кремъков.

Година след трагедията жителите на село Лозенец отново са неспокойни. Освен че не са забравили паниката след експлозията, днес те отново чуват взривове. Този път контролирани. Унищожаването на събраните след експлозията над 45 000 невзривени снаряди продължава вече пети месец. Според инж. Иван Табов снарядите не могат да бъдат унищожавани на друго място. „Както е известно, това са части от боеприпаси, силно деформирани боеприпаси, с взриватели, които в някаква степен са активирани и е опасно да се качат на камиони и да се транспортират на друго място. И затова се извършват тези работи тук. До момента сме изчистили 26-27 000 боеприпаса. При така действащата организация ще приключим или в края на годината, или в началото на януари с унищожаването на боеприпасите.“, посочва той.

По публикацията работи: 63


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Нови машини и контейнери достави фирмата за почистване в Бургас

От 1 август функционира нова фирма за почистване на Бургас, посочи Павлин Михов от дирекция ''Околна среда'' към Общината. Нови машини за сметопочистване и контейнери също са попълнения в арсенала на фирмата.  Потърсихме Павлин Михов за коментар по повод казус със замърсявания из ж.к "Възраждане", за които бе сигнализирал мъж, подал жалба и в..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

В 12 населени места на община Болярово, камбани ще забият празнично

В 12 населени места на община Болярово, камбани ще забият празнично на Успение Богородично /15 август 2024г./ Миряните ще могат да се поклонят и свещици да запалят в храмовете на селата: Воден, Стефан Караджово, Малко Шарково, Голямо Шарково, Оман, Мамарчево, Попово, Голямо Крушево, Горска поляна, Камен връх и Денница. Камбанен звън ще оповести Успение..

публикувано на 09.08.24 в 14:16

Заради ремонт на ВиК, затварят за месец улица в "Славейков"

Част от улица в бургаския комплекс "Славейков" ще бъде затворена за движение на МПС, информират от Общината. Става въпрос за пътя между бл. 183 и бл. 71.  Временната организация на движението ще бъде въведена от 10:30 часа на 12.08.2024 г. (понеделник), до 17:00 часа на 10.09.2024 г. (вторник). Там ще се извършват ремонтни дейности на съществуваща..

публикувано на 09.08.24 в 13:24

Община Царево спечели финансиране за още седем обекта

Община Царево добави още седем обекта от важно местно значение в списъка с обекти по държавния бюджет и програмата за инфраструктурни обекти 2024/2026 г. Това са: проектирането на подмяна на водопроводната мрежа в с. Кости, с. Бродилово, с. Изгрев, с. Българи; проектирането на нова сграда на СУ „.Н. Й. Вапцаров“, проектирането на два социални центъра..

публикувано на 09.08.24 в 12:48

До края на октомври затварят ул. "Одрин" в Бургас (обновена)

Улица "Одрин" в Бургас ще бъде затворена за движение  от 10:00 часа на 12.08.2024 г. до 31.10.2024 год, съобщават от Общината. Причината е реконструкцията на улицата и необходимостта от изграждане на съоръжение за осигуряване на пресичане на две нива при ж.п. прелеза Бургас-Поморие. Обслужването на имотите и предприятията от двете..

публикувано на 09.08.24 в 12:30

Чистят контейнерите в Бургас и отвътре

Почистване на контейнерите за отпадъци стартира от днес в Бургас. Това каза Павлин Михов от дирекция ''Околна среда'' към Общината. Дейностите започват от ж.к. "Изгрев", като съдовете ще се мият отвън и отвътре: "Всички съдове на територията на града ще бъдат почистени и от вътрешната им част. Беше планирано миналата седмица да започне в края на..

публикувано на 09.08.24 в 12:11

Село Изгрев очаква гости на "Странджа манджа" на 10 август

Първият фестивал “Странджа манджа“ ще се проведе в царевското село Изгрев на 10 август. Идеята е да се покаже както странджанската кухня и занаяти, така и възможностите, които предоставя за отдих и туризъм едно малко населено място, обясни основният организатор Людмила Дукова, която е и кметски наместник. Зад нея застава община Царево...

обновено на 09.08.24 в 09:22