Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургаски математици се представиха успешно в силен турнир

 

 

С трето място, приз за  класиране в първата десетка и дипломи за отлично представяне се завърнаха младите бургаски математици от престижния фестивал „Золотое руно” в град Пицунда, Република Абхазия. Въпреки изключително силната конкуренция на 150 състезатели от Русия, десетте възпитаници на бургаската математическа гимназия успяха да впечатлят журито с отличните си познания и умения и да защитят славата на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” като една от най-добрите школи по математика в Европа. На шестия фестивал „Золотое руно” те бяха единствените представители на България.

След тежък математически маратон с поредно високо отличие  - трето място, от Абхазия се завърна седмокласникът Константин Гаров. Въпреки крехката си възраст Константин  има зад гърба си поредица от призови места и медали. Бургаският математик зае първо място в своята група и на миналогодишното издание на „Золотое руно”. През 2012 г., заедно със златния медал на световното първенство в Тайван, той получи и званието „Най- добрия математик в света” в своята възраст.

Приз за класиране в първата десетка получи шестокласникът Николай Шиваров. Той също не за първи път премерва сили с най-големите в математиката. През миналата година, още петокласник, Николай Шиваров  завоюва сребърен медал на състезание в Хон Конг. Тогава той и съученикът му Орлин Кучумбов /също отлично представил се на „Золотое руно”/ бяха най-малките състезатели, но участваха в един отбор с ученици от 7 и 8 клас и отборно завоюваха 1 място и купа.

От шестото издание на „Золотое руно” всички българчета се завърнаха с дипломи за отлично представяне. Успехът при малките бургаски таланти не идва случайно.  Той е резултат от тежка подготовка под ръководството на преподавателите им по математика  Ваня Стоянова и Антоанета Граматикова. В продължение на месец, преди учебните занятия, децата по няколко часа на ден са решавали нестандартни задачи от предишни състезания.

„Золотое руно” се организира от Краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули” и събира най-добрите математически школи в Русия.  За разлика от повечето международни състезания, където е нужна само заявка за участие, участието в „Золотое руно” е възможно единствено след покана от страна на организаторите. Бургаските математици получават такава покана за втора поредна година. През 2012 г. учениците от ПМГ „Акад. Никола Обрешков” отново бяха единствените представители на България.

Освен с изключителната  си продължителност, „Золотое руно” се отличава и със странен регламент. Състезанието е устно и участието не се свежда само до решаването на задачите. През първите три дни децата решават по 7 задачи на определена тематика – комбинаторика, теория на числата, геометрия и др. През следващите три дни се повтаря същата тематика, но с по-сложен материал. Журито не проверява писмени решения, а всеки ден изисква решенията да се доказват устно, като задачите се оценяват веднага. Ако ученикът не е готов с решението, получава минус и има възможност да продължи да решава задачата. Има право на три явявания пред журито. Ако отново не е стигнал до правилно решение, задачата не се зачита.

„Това е странен, но полезен за децата регламент. Те се учат да обясняват, да защитават решенията на задачите,  да се коригират, ако имат грешки. След обяд в рамките на един астрономически час журито обяснява задачите и прави обобщения, което е също полезно за учениците.”, коментира Антоанета Граматикова.

Въпреки, че учениците излязоха във ваканция, за младите бургаски математици лятото няма да е леко. Те започват ежедневни близо 5- часови занимания, за да се подготвят за най-престижното международно състезание по математика  IMC, на което ще са домакини. В началото на юли 2013 г. Световното младежко състезание по математика ще се проведе за първи път в Европа, и то в Бургас. Завоюваните международни позиции и възможността в ПМГ „Акад. Никола Обрешков” да се развиват таланти  привлякоха вниманието на световната математическа общност и накараха организаторите на IMC да изберат Бургас за домакин на състезанието през тази година.

 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертът посветен на Бетовен е отложен

Концертът, посветен на 250 години от рождението на виенския класик Л. В. Бетовен, е отложен. Спектакълът трябваше да се състои днес (24.11.2020г.) в залата на Бургаската опера. Поради усложнената епидемична обстановка и с цел опазване на здравето на музикантите и публиката, събитието се отлага за средата на месец декември. 

публикувано на 24.11.20 в 15:41

Поетесата Емили Дикинсън оживява на бургаска сцена

Премиера на театралния спектакъл "НЕБЕСНА РАНА ИЛИ ЕКСТАЗЪТ ЕМИЛИ" ще представи режисьорът Симеон Димитров на 26 ноември от 19.00 ч. в Клуб "Модерен Театър". Това съобщиха организаторите на събитието. Спектакълът е изграден по авторската пиеса на Симеон Димитров за личността на гениалната поетеса Емили Дикинсън.  Блестящото слово на..

публикувано на 24.11.20 в 11:26

Община Бургас увеличи процента,с който финансира културни проекти

Нови правила за подпомагане на културния сектор в условията на Ковид-19 прие Общинският съвет. Докладната предизвика оживени дебати в онлайн заседанието.  С цел обогатяване на културния календар на Бургас се регламентира допускането до кандидатстване за финансиране на организации и артисти на свободна практика от други населени места в страната,..

публикувано на 24.11.20 в 10:35

Българският представител на Евровизия Виктория Георгиева-VICTORIA  и “UGLY CRY“

По пътя към Евровизия  в София и Лондон в началото на годината се проведоха музикални лагери с български и международни композитори, където Виктория Георгиева взе  участие като автор на музика и текст. Когато трябваше да пиша с англичаните, видях че те пишат по различен начин, работят една идея по –различно. И самото им усещане за музика..

публикувано на 23.11.20 в 17:00

Темите в предаването" Булевард Демокрация" на 23 ноември

Ковид в област Бургас и може ли да се реализира идеята на здравните власти  болниците в Поморие и в Средец  да станат чисти от коронавирус.  Управителят на лечебното заведение в Средец  Георги Георгиев  ще информира за тежкото и положение и липсата на лекари. Климентин Милчев,  шофьор на линейка от спешната помощ в Бургас,  ще чуем  за това..

публикувано на 23.11.20 в 14:07

Представят провокацията DRIFT тази събота

Спектакълът "DRIFT" ще бъде представен тази събота в Бургас. Той е второто артсъбитие от тазгодишното издание на Фестивала за съвременни изкуства “ВОДА”. За осъществяването му до 24 ноември се търсят 15 доброволци, които ще се включат в проекта на унгарския интердисциплинарен артист Давид Сомло, съобщи организаторът на фестивала Петя..

публикувано на 23.11.20 в 11:07
Димитър Еленов

Напусна ни режисьорът Димитър Еленов

Още един духовен аристократ се присъедини към небесната сцена. Димитър Еленов почина на 73- годишна възраст.  По думите на последователите му, той остава е дин от най-всеотдайните сеячи на обич, красота и принципи с личния пример.  В актьорската си кариера има над 100 главни роли, като режисьор  е с  над 50 постановки. Създател е на поредица..

публикувано на 22.11.20 в 14:53