Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-много руснаци, украинци и македонци харесват живота у нас

Снимка: ИЦИ-Бургас

 

В България са избрали да живеят около 42 хиляди чужденци, които съставляват 0,6 на сто от населението на страната, показват данни от анализ на Евростат за външното население в страните на ЕС. Около 11 хиляди от чужденците у нас са от страна-член на ЕС, а близо 31 хиляди са от страни извън Евросъюза. Най-голямата група чужди граждани, които живеят у нас са руснаците - около 12 хиляди, следват украинците - около 3 000, македонците - около 1 000, молдовците - около 900 и други.

Най-много чуждестранни граждани, които живеят в страна-член на ЕС са регистрирани в Германия - над 7,5 милиона души  /от тях 2,8 млн. са от страни на ЕС, а близо 4,7 млн. от страни извън Евросъюза/. Чужденците в Германия съставляват около 9 на сто от населението на страната. Най-висок процент чужденци, които живеят в чужда страна е отчетен  в Люксембург - около 230 хиляди или близо 44 на сто от населението на страната. Висока концентрация на чужди граждани е отчетена в Естония - над 15 на сто, Белгия и Австрия - над 11 на сто и други.

Силна концентрация на чуждестранни граждани се наблюдава още в Испания - 5,5 млн. души /12 на сто от населението/, Италия и Великобритания - по около 4,8 млн. души /около 8 на сто от населението/, Франция - 4 млн. души /6 на сто от населението/, Белгия - 1,2 млн. души /11 на сто от населението/ и други.

Най-малко чужденци са избрали да живеят в Полша - около 57 хиляди, което е едва 0,1 процент от населението на страната и в Румъния - около 36 хиляди или 0,2 от населението на северната ни съседка.

Чуждите граждани като бройка избират най-малко да живеят в  Литва - около 20 хиляди, Румъния - около 36 хиляди и в България - 42 хиляди. През 2012 г. населението на ЕС е включвало общо 34,3 млн. чуждестранни граждани, които съставляват около 6,8 на сто от общото население на Евросъюза, отчита статистиката.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Жителите на с. Маринка готвят блокада заради проблеми с водата

Жителите на село Маринка подготвят протест заради чести ВиК аварии и спиране на водата в селището . Тази неделя те планират да затворят главния път край селото и да блокират за кратко трафика към подходите на Бургас и М. Търново. Кметът Любомир Узунов пояснява: „Когато има авария това означава, че тази загуба се преразпределя..

публикувано на 29.07.21 в 15:44

"Булевард Демокрация" на 29-ти юли

Предвид спецификата на региона туристическите акценти ще са широко застъпени в предаването днес. Служебният министър на туризма се срещна с бранша в Слънчев бряг, където отичтат ръст на украинските летовници. И тази година сме свидетели на феномена резервирана сянка с хавлия, а местата на първа линия се пазят най-трудно - още плажни трикове ще има в..

публикувано на 29.07.21 в 14:50

По-ниски наеми и такса тротоарно право в Сливен

Местният парламент одобри предложението за намаляване на  такса „тротоарно право“  наполовина. Ще бъдат  понижени  и наемите на заведения за обществено хранене, питейни заведения и кафе-сладкарници. С 50 % падат и  концесионни  възнаграждения, дължими  за  общински обекти. Сред тях попадат стадионът в местността  Карандила, Спортен комплекс „Хаджи..

публикувано на 29.07.21 в 14:43

И хеликоптер гаси пожара над Твърдица

Локализиран е горският пожар, пламнал във вторник над град Твърдица. В гасенето днес, освен огнеборци, горски служители и военни отново се включи хеликоптер, за да бъдат изгасени вътрешните огнища.  Пожарът е ограничен и под контрол, но рискът от ново разпалване остава, обясни кметът на Твърдица Атанас Атанасов. " Има вторични огнища, с покачване на..

публикувано на 29.07.21 в 11:59

платена публикация
Младежки Глас: Движението в спорта е като движението напред по стълбичката на добрите дела - винаги е успешно

Национално Сдружение „Младежки Глас” създаде два информационни видео клипа за мотивация и добрият пример сред младото поколение, насочени към здравословен начин на живот. Успехът се постига с малки крачки напред. Важно е да бъдем последователни и дисциплинирани, да вярваме. Мотивирани да се развиваме имаме една основна цел - да бъдем здрави, защото..

публикувано на 29.07.21 в 11:39

Възстановиха ремонта на пътя Маринка-Твърдица

Ремонтът на пътя Маринка-Твърдица е възстановен след седмица прекъсване. Той бе спрян заради рокадите в ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“. Местните жители си извоюваха реконструкцията на участъка след подписка преди една година.  „Вчера следобед имахме радостната новина да разберем, че отново започват пътя между Маринка и..

публикувано на 29.07.21 в 10:41
Разходката с лодка по река Ропотамо предлага среща с дивата природа на Странджа.

Увеличава се площта на защитена зона „Ропотамо“

Увеличава се площта на защитена зона  „Ропотамо“. Това реше Правителството днес.  Целта е осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране, опазване на видове включени в приложения № 2 па ЗБР.  Така и ще се постигнат целите на Директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания и на дивата..

публикувано на 28.07.21 в 16:41