Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Най-много руснаци, украинци и македонци харесват живота у нас

Снимка: ИЦИ-Бургас

 

В България са избрали да живеят около 42 хиляди чужденци, които съставляват 0,6 на сто от населението на страната, показват данни от анализ на Евростат за външното население в страните на ЕС. Около 11 хиляди от чужденците у нас са от страна-член на ЕС, а близо 31 хиляди са от страни извън Евросъюза. Най-голямата група чужди граждани, които живеят у нас са руснаците - около 12 хиляди, следват украинците - около 3 000, македонците - около 1 000, молдовците - около 900 и други.

Най-много чуждестранни граждани, които живеят в страна-член на ЕС са регистрирани в Германия - над 7,5 милиона души  /от тях 2,8 млн. са от страни на ЕС, а близо 4,7 млн. от страни извън Евросъюза/. Чужденците в Германия съставляват около 9 на сто от населението на страната. Най-висок процент чужденци, които живеят в чужда страна е отчетен  в Люксембург - около 230 хиляди или близо 44 на сто от населението на страната. Висока концентрация на чужди граждани е отчетена в Естония - над 15 на сто, Белгия и Австрия - над 11 на сто и други.

Силна концентрация на чуждестранни граждани се наблюдава още в Испания - 5,5 млн. души /12 на сто от населението/, Италия и Великобритания - по около 4,8 млн. души /около 8 на сто от населението/, Франция - 4 млн. души /6 на сто от населението/, Белгия - 1,2 млн. души /11 на сто от населението/ и други.

Най-малко чужденци са избрали да живеят в Полша - около 57 хиляди, което е едва 0,1 процент от населението на страната и в Румъния - около 36 хиляди или 0,2 от населението на северната ни съседка.

Чуждите граждани като бройка избират най-малко да живеят в  Литва - около 20 хиляди, Румъния - около 36 хиляди и в България - 42 хиляди. През 2012 г. населението на ЕС е включвало общо 34,3 млн. чуждестранни граждани, които съставляват около 6,8 на сто от общото население на Евросъюза, отчита статистиката.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

6 проектора бяха дарени на Английската гимназия в Бургас

Бивши възпитаници и общественият съвет дариха 6 нови проектора на гимназия "Гео Милев" в Бургас, съобщават от учебното заведение. Това оборудване ще осигури високотехнологична мултимедийна учебна среда. „Помощта, която получаваме, за да осигурим заслужената база за нашите ученици е огромна и целият екип на АЕГ „Гео Милев“ е благодарен на ангажираните с..

публикувано на 23.11.20 в 16:06
Снимката е с илюстративна цел.

Спират водата в Поморие утре

Утре, 24.11.2020 г. (вторник), водата в Поморие ще бъде спряна централно заради ремонтни дейности, съобщават от ВиК - Бургас. Между 08.00 и 18.00 часа, жителите ще бъдат без вода, поради авария в главния водопровод.

публикувано на 23.11.20 в 15:02

В три инициативи за намаляване на отпадъците се включва Бургас

В периода от 21 до 29 ноември се провежда Европейската седмица за намаляване на отпадъците /ЕСНО/. Мотото през 2020 г. е "Моите действия за намаляване на отпадъците". Идеята на Европейската седмица е да популяризира концепцията за предотвратяване на генерирането на отпадъци чрез координиране на дейности, осъществени от публични институции или местни..

публикувано на 23.11.20 в 14:43
Снимката е илюстративна

Родители с предложения как да се извършва приема през следващата учебна година

Родителите, които ще записват за първи път своите деца в общинските детски ясли, градини или в първи клас, могат да подават предложения за промяна на правилата за прием през учебната 2021/2022 година, съобщават от община Бургас. Предложенията могат да бъдат входирани до 29 ноември в Центъра за административно обслужване на граждани в сградата на..

публикувано на 23.11.20 в 14:20

Реконструираха две площадки в ясла в Сливен

Изцяло са реконструирани две площадки в Детска ясла № 6 в Сливен. Детското заведение е с капацитет от 64 деца, разделени в четири групи. На детските площадки са монтирани ударо поглъщаща настилка, пясъчници, комбинирани съоръжения, включващи „Магазинче за закуски“, „Горска къщичка“, всички съобразени с възрастта на децата (1-3 години). Паралелно с..

публикувано на 23.11.20 в 12:45

Първи етап от реставрацията на Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен приключи

Завърши първия етап от реставрацията на Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен. От Общината съобщават, че бетонната фигура е подменена с реплика от месинг, която е монтирана успешно. По проекта са инвестирани 20 576 лева, събрани от дарения на Общината, както и на местни фирми и граждани. Реставрацията е дело от склупторите Стефко Кънев..

публикувано на 23.11.20 в 12:25
Снимката е илюстративна

Иззеха 60 000 контрабандни цигари при спецакция край Сливен

Близо 60 000 къса контрабандни цигари са иззети при операция на ОДМВР Сливен. Незаконната търговия с акцизни стоки е разкрита по време на специализирана акция на Икономическа полиция на територията на община Нова Загора, съобщават от полицията.  Първите 20 хиляди къса цигари са открити при проверка на лек автомобил, в близост до село Каменово. В Нова..

публикувано на 23.11.20 в 12:06