Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Младежта в движение“ – 2 предизвика очакван интерес в Бургас

Автор:

 

Второто поред изложение в Бургас на европейската инициатива „Младежта в движение“ се превърна още с откриването си в притегателен център за жители и гости на града. Специално простроената шатра на Европейската комисия в Морската градина вече е добре позната като място, където хората могат да получат отговори на всички интересуващи ги въпроси, свързани с европейските програми за образование, обучение, мобилност, доброволчество и заетост на младите хора в Европа. Много от посетителите споделиха, че идват, знаейки вече от първото посещение на инициативата колко полезни са срещите лице в лице с изложителите, представената от експертите в съответната област изчерпателна информация и раздадените информационни материали. Изключителен интерес предизвикват темите, свързани с намаляване на високата безработица сред младежите и повишаване на младежката заетост, които бяха дискутирани и в рамките на двучасов онлайн чат, предназначен за тези младежи, които нямат възможността лично да посетят изложението.

 

Програмата през втория ден включи освен презентации на различни европейски програми, насочени към младите хора, и Годишното информационно събитие на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". За втора поредна година оперативната програма представя възможностите, от които всеки, който има желание да се развива, може да се възползва. Събитието беше открито от Наталия Ефремова, ръководител на управителния орган на ОПРЧР и главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“. Наред с възможностите, които дава оперативната програма, бяха представени и няколко истински истории на хора, възползвали се от нея.

 

Бяха раздадени атрактивните награди за победителите в състезанието „Открий бургаското съкровище“ – 5 билета за двама за SPIRIT of Burgas, където инициативата имаше специално информационно присъствие. Младежи от различни държави имаха възможността да се насладят освен на любимите си групи, и на изпълненията на Калин Вельов, посланик на Европейската комисия за инициативата „Младежта в движение” за България, и TUMBAITO, както и да се включат в уъркшоп по ударни инструменти. Изложението завърши в неделя с презентации, турнир по плажен футбол, концерти на млади бургаски певци и танцьори и още много изненади.

Акцентът в програмата бе турнирът по плажен футбол. Наградите на победителите бяха връчени от Дариус Гайдис, временно управляващ посолството на Литва в България, която пое председателството на Съвета на ЕС 1 юли т.г., и от футболната легенда Радостин Кишишев.

 

„Младежта в движение“ е водеща инициатива на Европейския съюз, предприета с цел да отговори на предизвикателствата пред младежта и да подпомогне успешната им реализация в икономиката на знанието. Инициативата има за цел насърчаване на мобилността на студенти и стажанти и подобряване на заетостта сред младите хора. „Младежта в движение“ насърчава държавите на ЕС да работят съвместно за предоставяне на по-добри възможности на младите хора в Европа с цел да оползотворят максимално своите умения. Това може да се постигне чрез подобряване на резултатите и международната привлекателност на университетите в Европа, както и чрез повишаване на цялостното качество на всички равнища на образование и обучение на ЕС. Инициативата е насочена по-специално към по-младите хора, за да им даде възможност да се запознаят с ползите от участието в програмите за мобилност на ЕС.

В подкрепа на инициативата ЕК инициира информационна кампания за повишаване на осведомеността и мобилността в областта на младежката заетост. През 2011 и 2012 г. са проведени общо 63 информационни събития в различни европейски градове, които събират над 2 млн. души.

По публикацията работи: 81


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Ден на траур в Царево заради кончината на отец Стоян

Напусна ни ставрофорен иконом Стоян Василев, който дълги години служеше на миряните в Царево. Новината потвърди пресцентъра на Общината.  "Кончината на отец Стоян е огромна загуба за православната ни общност.  С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието отец Стоян се утвърди и като крепител на жителите на община Царево.  Бог да..

публикувано на 21.05.24 в 16:11

"Мисис Бургас" с благотворителна кампания за двойки с репродуктивни проблеми

Благотворителна кампания „Нов живот“ ще стартира в Бургас на 1 юни. Събитието е организирано от Мисис Бургас, в партньорство с търговския център в "Изгрев" ,и със съдействието на Община Бургас и Фондация "Искам бебе".  Благородната кауза цели да подкрепи семейства с репродуктивни проблеми. Събитието ще бъде част и от тематичния Fun&Sun Уикенд в морския..

публикувано на 21.05.24 в 12:50

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези въпроси, кореспондентът ни Даниела Костова посети ямболското село Ханово.  На гости на сме на Ива и Георги, тя е..

публикувано на 21.05.24 в 08:30

Почитаме Св. св. Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли император Константин и неговата майка Елена. Царуването на Константин се свързва с утвърждаването на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Според преданието майка му царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос,..

публикувано на 21.05.24 в 07:30

От днес затварят кръстовище в Зорница заради ВиК ремонт

От 11 часа днес до 7 юни се затваря за движение кръстовището, образувано от ул. „Свети Пантелеймон Лечител“ с улицата между бл. 1 и бл. 49 в ж.к. „Зорница“.  Причината е изместване на съществуващ водопровод. Въвежда временна организация на движението. 

публикувано на 21.05.24 в 07:26
Петя Петрова, началник на РУО - Бургас.

Четири жалби след матурата по английски в Бургас (обновена)

Четири жалби са подадени в Регионалното управление на образованието след държавния зрелостен изпит по английски език, съобщиха от звеното към Министерството на образованието пред БНР - Бургас. В тях се твърди, че учениците не са чували записа на текст, по който е трябвало да отговарят на въпроси в теста си. Въпросната част формира 25% от оценката им...

публикувано на 20.05.24 в 16:20