Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметна плоча ще напомня делото на Никола Гинов

Автор:

 

В навечерието на годишнината от кончината на знаменития хореограф Никола Гинов, в Младежкия културен център – Бургас се откри  паметна плоча, възпоменаваща активната му художествено-творческа и културна дейност. На събитието присъстваха синът на обичания хореограф Димитър Гинов, зам.-кметът по култура в община Бургас Йорданка Ананиева, както и десетки приятели и възпитаници на Никола Гинов.

Никола Гинов е роден на 11 юли 1947 г. в с. Ръжево Конаре, Пловдивско. Израснал е в град Пловдив, започва да танцува твърде късно едва на 16 години. През 1974 г. завършва школата за хореографи в град Пловдив и се мести да живее в град Бургас. През периода 1973-1977 г. е професионален танцъор в Смолян и Бургас. От 1977 до 2012 г. е художествен ръководител на Детския танцов ансамбъл „Радост” при Общински детски комплекс и Младежки танцов ансамбъл „Емона” при Младежки културен център /преименуван през 2013 г. на Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов” в негова памет/. Автор е на множество наградени танци.

Поставена в Младежкия културен център, паметната плоча ще пази спомена за 35 годишната творческа дейност на Никола Гинов, активната му работа с деца от всички възрасти, високите успехи в популяризиране на българския фолклор, култура и традиции в цял свят. Никола Гинов беше емблематична личност и е носител на званието „Почетен гражданин на град Бургас“. Неговото голямо сърце и работа събираха в танцовата зала деца и младежи, които израстваха с любов към танца, музиката и всичко българско.

По публикацията работи: 81


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02

Мариус Куркински играе днес "Нашенец" в Бургас

Мариус Куркински гостува днес в Бургас със спектакъла "Нашенец".  Това е моноспектакълът, с който през ноември миналата година актьорът отбеляза 30 години на театралната сцена, припомнят организаторите. На сцената Куркински пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории...

публикувано на 14.07.24 в 08:41

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25