Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват премиерно „Приказката Нилгири“ и „Огледалото на една дама“

Автор:

 

 

Две забележителни  заглавия -  „Приказката Нилгири“, документален филм за индийското племе ТОДА  и филмова версия на изложбата-спектакъл „Огледалото на една дама“ ще бъдат представени премиерно утре в ДТ "Адриана Будевска".

"Приказката Нилгири" е сниман  в продължение на 2 месеца от  Донка Костадинова и Любомир  Дурев в племето тода в южна  Индия. Филмът разказва за едни  от най-древните пазители и  жреци на Земята, които въпреки  натиска на външния свят продължават да вярват в доброто.

Авторите успяват да заснемат ритуал по изгаряне на починал тода, сватба, ежедневни дейности свързани с почитането на страховити биволи, бродиране на шалове, вдигане на стокилограмови свещени камъни и много незабравими моменти от идиличния живот на това чудодейно племе. След завръщането си от Индия, съвместно с Христо Димитров – Хиндо (оператор, сценарист, режисьор и монтажист на филма) те започват работа над „Приказката Нилгири“. Резултатът е нетрадиционен и приказен разказ за мисленето на едно чудодейно племе, което с живота си показва колко е лесно да бъдеш нормален и щастлив.

Другият филм, който ще бъде представен утре е „Огледалото на една дама“. Преди няколко години известният бургаски режисьор, фотограф и сценарист Христо Димитров- Хиндо обра овациите на публиката с експозиция със същото заглавие. Във филмовата версия на „Огледалото на една дама“ отново участва танцьорката Петя Попова, муза и в едноименната изложба.

По публикацията работи: 81


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои поетично-музикалният спектакъл "Жив", посветен на Христо Фотев

Поетично-музикалният спектакъл „Жив”, посветен на творчеството на големия поет Христо Фотев, ще се състои на 12 септември от 19:00 часа в Културен дом НХК. Зрителите ще имат възможността да се насладят на красива поезия, чувствена музика, емоционални танци и на един почти забравен Бургас. Режисьор и автор на проекта е Теодор Каракачанов, родом от..

публикувано на 16.08.24 в 16:18

"Лебедово езеро" - на 19 август в Летния театър на Бургас

Балетното представление „Лебедово езеро“, по безсмъртната музика на П. И. Чайковски, ще бъде представено на 19 август, понеделник, от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас. В главните роли на Одета/ Одилия и Принц Зигфрид са примабалерината на Софийската опера и балет Боряна Петрова и Емил Йорданов, премиер-балетист на националния..

публикувано на 16.08.24 в 15:22

Бриз от цветове в бургаската галерия "Богориди" представя Танер Мерт

За първи път в Бургас свои картини представя в бургаската галерия „Богориди“ художникът Танер Мерт. Авторът е използвал оригинална техника, със специфичен и силно изразен релеф, подобна на поантилизъм, вдъхновена от Анди Уорхол. Танер Мерт е роден в Балчик,  живял е в Истанбул, а сега твори в Самоков. Художникът има участие в повече от 25..

публикувано на 16.08.24 в 13:35

Концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на остров Света Анастасия тази вечер

Концертът на „Обичайните заподозрени“ и Стефан Вълдобрев е тази вечер от 21:00- часа, а мястото е остров „Света Анастасия“. То е и част от богатата програма за празника на туристическия обект, съобщи Общината.  Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти В разгара на лятото ви очаква страхотен концерт, с една от най-обичаните български..

публикувано на 16.08.24 в 12:26

"Аида" на сцената в Бегликташ

Една от най-впечатляващите постановки на Държавна опера – Бургас – „Аида“ от Джузепе Верди, в режисьорската версия на доц. д-р Александър Текелиев, ще представи популярната опера на 17 август - утре, от 20:30 часа на мистичната сцена на тракийския мегалитен комплекс Бегликташ. Спектакълът ще бъде под майсторската палка на проф. д-р Григор Паликаров...

публикувано на 16.08.24 в 11:52

Емблематични изпълнители във фестивала „Джаз в Бургас“ на Флората

Втората част на фестивала „Джаз в Бургас“ ще се проведе днес и утре, 16 и 17 август в експоцентър "Флора". Музикалното събитие си създаде редовна публика от ценители през годините. Меломаните и този път ще се насладят на стилен джаз, изпълнен от виртуози от страната и чужбина, съобщи управителят на Центъра Мирослава Аргирова:..

публикувано на 16.08.24 в 10:00

В Дома на писателя канят на приятелска среща с българи, работещи и живеещи във Виена

Приятелска среща в Дома на писателя ще се проведе днес следобед. Гостуват българи, които живеят във Виена. Те са част от културно – просветната организация „Св. св. Кирил и Методий“ в австрийската столица. Домакин на събитието ще са бургаските писатели, а организатор на срещата е Невена Проданова - писател, общественик и секретар на..

публикувано на 16.08.24 в 09:40