Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът обясни присъдата по делото „Тракия“

Автор:

Пет месеца след обявяване на присъдата за тежката катастрофа с автобус на АМ "Тракия", Бургаският окръжен съд обяви мотивите си. По 10 години лишаване от свобода за собственика на "Ентуртранс" Ениз Ченгел и началника на транспортния отдел във фирмата Николай Точев, постанови Бургаският окръжен съд на 30 септември 2013 година. 5 години затвор получи шофьорът на автобуса Светослав Димитров.

Магистратите признават тримата за виновни, че са причинили смъртта на 9 души и средни телесни повреди на 11, поради немарливо изпълнение на дейност по Закона за автомобилните превози.

Съдът е преценил, че шофьорът е нарушил правилата за движение по пътищата, като не е намалил скоростта и се е съгласил да управлява автобус, който не е изправен. Според магистратите и тримата са виновни по непредпазливост, но са можели да предвидят случилото се. Определените наказания са при отчетени семейни положения, ниска степен на обществена опасност, както и наличие на частични самопризнания от осъдените. При шофьорът Светослав Димитров са налице и смекчаващи вината обстоятелства, а именно – той се грижи сам за децата си, тъй като съпругата му е с тежка форма на психическо заболяване.

Магистратите са приели като факти, че автобусът не е бил технически изправен и че основната причина за катастрофата е скъсване на напречна щанга, заради което машината поднася и се забива в мантинелата, след рязко завъртане на волана. Съдът припомня, че по изготвените експертизи, въпросните неизправности са съществували отдавна, а по документи, автобусът е трябвало да бъде на технически преглед, докато в същото време е изпълнявал редовен курс, за което е издаден фалшив документ. Според съда, нито Ениз Ченгел, нито Николай Точев са изпълнявали своите служебни задължения.

Срещу присъдите в Апелативния съд в Бургас са внесени протест на прокуратурата и жалби на подсъдимите.

По публикацията работи: 81


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калин Стоянов поздрави граничните полицаи участвали в гасенето на пожарите в община Болярово

Служители от Гранично полицейско управление – Болярово получиха поздравленията за работата си, по време на опустошителните пожари през месец юли  2024г. в селата Воден, Крайново и Горска поляна. По време на официална церемония днес, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който бе на терен по време на стихията посочи: „За мен беше чест тогава и..

публикувано на 16.08.24 в 17:11

Откриват най-новата облагородена фасада в Бургас

Авторите на най-новата преобразена с графити фасада на блок в ж.к. „Възраждане“ ще организират отново събитие на открито. Събитието ще се проведе на 19 август, от 19:00 часа, пред самата сграда на бул. “Сан Стефано” №47 в ж.к. „Възраждане“. „Стъпка по стъпка ще променим изцяло градската среда в Бургас. Всичко се случва лавинообразно и интереса към..

публикувано на 16.08.24 в 16:43

От 26 август се ограничава движението по пътя Тенево-Генерал Инзово

Временно ще бъде ограничено движението на МПС на общински път Тенево–Генерал Инзово, информираха от Община Тунджа. Ограничението ще бъде в сила за периода 26-31 август, в часовете от 7 до 20 часа.  Причината е извършване на ремонтни дейности.  Общината съобщи, че отменя въведената първоначална временна забрана със заповед № РД-07-0943/09.08.2024 г.,..

публикувано на 16.08.24 в 15:51
Стефан Бакалов - началник на отдел „Борба с наркотрафика“

Агенция "Митници": В пъти повече наркотици са заловени по границата ни тази година

Съвместната кампания „Не сте сами“ на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ започна от Несебър. Целта е превенция на наркотичната и хазартната зависимости, като идеята е да се стигне до по-широк кръг от подрастващите. Днес в Несебър представители на агенциите проведоха демонстрации с кучета и запознаха младежи с..

публикувано на 16.08.24 в 13:52

В община Руен забраняват поливане с питейна вода

Със заповед на кмета Ахмед Мехмед в община Руен се забранява ползването на питейна вода за напояване, поливане и миене на улици, превозни средства и други. Мярката е превантивна, с цел песнене на водата с оглед засушаването и липсата на валежи, коментира градоначалникът. На нарушителите ще се съставят актове от служители на ВиК. Режим на..

публикувано на 16.08.24 в 13:34

Мъж е с опасност за живота след катастрофа на входа на Несебър (ОБНОВЕНА)

Мъж е с опасност за живота след катастрофа на входа на Несебър. Кола се е обърнала в канавката. Сигналът за пътното произшествие е подаден на телефон 112 в 8.55 часа. Лекият автомобил, управляван от 54 годишен софиянец, е бил по таван в посока Равда към Несебър на около 200 метра преди светофара. Пострадал е шофьорът на автомобила. Той е откаран..

обновено на 16.08.24 в 11:55

Сливенският митрополит Арсений освети параклис в Лозенец

Сливенският митрополит Арсений освети параклис в прослава на Св. Николай Чудотворец на брега на морето. Той беше посрещнат в село Лозенец от кмета на общината Марин Киров и кметицата на селото Женя Гандиева. Той Негово Високопреосвещенство връчи икона на Божията майка и благодарствено писмо на кмета на община Царево Марин Киров за..

публикувано на 16.08.24 в 08:58