Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вяра в Несебър" съживи средновековни църкви

Автор:

 

Старите църкви на Несебър се възраждат за нов живот чрез проекта „Вяра в Несебър”. Той включва реставрирането и консервирането на две средновековни църкви в Стария град и превръщането им в центрове за култура. Реализирането на дейностите е част от идеята за създаването на културно - историческия „Духовен път“, които да обедини в един маршрут всички несебърски средновековни храмове.
Заради отличната акустика на пространството в църквата „св. Йоан Кръстител“, тя е оформена като камерна концертна зала, предвижда се там да се провеждат и поетични, театрални и други артистични прояви. Църквата „Св. Параскева“ също е реставрирана за нов живот. Тя вече се е превърнала в център за култура - тук ще има прожекции, представяния на книги, литературни четения, творчески ателиета.
Храмовете във вътрешността си са вече с преобразен интериор и нов облик. От вън те са с почистените тухли и камъни, контрастиращи в бяло и червено, което придава ново усещане за свежест и духовно съживяване.
Преди реставрацията на сградите са направени и археологически разкопки. Освен очакваните артефакти - като фрагменти от кръстове, сребърни обкови на икони и гробове в църквата „Св. Параскева”, е направено важно откритие - вграден мраморен блок с надпис на старогръцки език. посветен на бог Посейдон с прозвище „Асфалеос”.
Очаква се по Духовния път целогодишно да минават 40 хиляди туристи, а прогнозите са , че годишния туристически приход ще се увеличи с 5 %. Първият етап от големия маршрут проекта „Вяра в Несебър“ е осъществен за две години , той е на стойност близо 1 милион 650 хиляди лева и се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз.

/чуйте звуковия файл/

 

По публикацията работи: 81


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор

Община Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор, който ще се проведе днес от 19:30 часа на сцената на летния театър „Аполония“.  По време на събора ще бъдат представени бита и културата на българските власи и по-конкретно на власите-рудари и лудари. Програмата включва изложба от традиционни носии,  плетива и везба, както и..

публикувано на 08.09.24 в 14:01

Завърши 40-ата Аполония

В Созопол снощи завърши 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" - с концерт на  "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития, сред които изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги. Фестивалът има за цел да съхранява културни традиции и да подкрепя нови..

публикувано на 08.09.24 в 08:23

Община Средец превърна в празник X-тия Национален конкурс "С песните на Комня" (ВИДЕО)

Никола Данданов от град Средец е носител на приза "Комня Стоянова" от X-ия Националния конкурс „С песните на Комня“. Това е и най-голямата награда за изъплнение. П лакетът на името на проф. д-р Стефан Чапкънов за ръководител на фолклорна формация бе присъден на Димитър Йорданов, ръководител на школата по народно пеене в ОДК-Несебър. Наградата на..

обновено на 07.09.24 в 17:33

За 10-и път почитат фолклорната легенда Комня Стоянова в Средец

10-ият юбилеен Национален фестивал „С песните на Комня", посветен на странджанската певица Комня Стоянова ще се проведе днес. Организатор на събитието е Община Средец, а председател на инициативния комитет е кметът Иван Кичев.  Началото е в 9.30 часа в центъра на града. БНР-Бургас е партньор на фестивала. От 13 до 14 часа ще имаме открито студио..

обновено на 07.09.24 в 08:41

В Стоилово канят на Преображенски събор

В село Стоилово, в Странджа планина днес ще се проведе  Преображески събор. Организаторите  са си поставили за цел  да отдадат почит към загиналите герои за Освобождението на България и да съхранят и популяризират историческото и културно наследство на населеното място. Официалното откриване ще е в 10.30 ч. Предвидени са изпълнения..

обновено на 07.09.24 в 08:09

Несебър е домакин на втория хоров фестивал за църковна музика

Днес и утре Несебър  е домакин на втория хоров фестивал за църковна музика и песни. Събитието се провежда в един от най-древните храмове в България  и света - базиликата  „Св. София“. Фестивалът “Богородице Дево, радуйся” има за цел да покаже красотата на църковните песнопения и културното и материално наследство на морския град. Миглена..

обновено на 07.09.24 в 07:52

"Носете си новите дрехи момчета..." по стихове на Стефан Цанев гостува в Бургас

Поетично-музикалният спектакъл "Носете си новите дрехи момчета..." по стихове на Стефан Цанев и с негово участие ще бъде представен днес в Бургас.  Големият български творец споделя, че идеята е срещата с публиката да носи оптимизъм и определя спектакъла, като рецитал на живота му. Заглавието идва от едно от емблематичните стихотворения на поета...

обновено на 06.09.24 в 11:25