Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Станишев поиска избори веднага

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че правителството трябва да подаде оставка веднага след гласуването на вота на недоверие в парламента тази седмица. Предсрочните избори, според Станишев, са реалистични до края на юли, предаде БНР.

Загубихме тези избори. Загубата е болезнена, за което разочарованието също е голямо, каза Сергей Станишев в началото на своята реч.

Повече към ДПС имаше препратки в речта на Станишев. Той каза, че БСП са предвидим партньор, но това не е повод да бъдат притискани. Сергей Станишев каза, че никой не може да размахва пръст на БСП. Няма да бъдем параван за чужди интереси - посочи още той. БСП се оказала честен партньор, но неумел в управлението. В този контекст лидерът на БСП препоръча и на присъстващия в залата на пленума Пламен Орешарски да подаде оставка веднага след гласуването на петия вот на недоверие и допълни:

  След като нашият партньор ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството. И то при настоящата формула на управление. Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят тази отговорност за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Затова най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие Смятам, че утре в дебатите по вота на недоверие трябва категорично да защитим резултатите от финансовата политика на правителството. То оставя фискалев резерв, увеличен с близо 2 милиарда. В сравнение с наследството на Дянков. И ГЕРБ, чието управление струваше на хората 8 милиарда - 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми. ГЕРБ , които откраднаха милиард и половина от здравето на българите нямат никакво право да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. Точно затова този вот трябва да бъде отхвърлен.

  Станишев каза още, че следващите дни очаква министрите от кабинета да защитят своето достойнство и свършената от тях работа.

По въпроса за исканата  оставка на лидера в БСП Станишев каза: „Искането за оставка в БСП се е превърнало в прехвърляне на отговорност.“

Станишев поиска от пленума и ясен мандат дали може да организира партията за очертаващите се вече предсрочни парламентарни избори.

Ако в петък правителството подаде оставка, процедурата предвижда 2 варианта. Единият - някоя от парламентарните групи без БСП да направи опит да състави правителство в рамките на този парламент. Втората, по-вероятна възможност - да бъде съставено служебно правителство. То се назначава с указ на президента, с който се разпуска НС и се определя датата за предсрочни избори. Тази процедура отнема малко повече от 2 месеца т. е избори може да има най-рано през втората половина на август. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Кънев

Петър Кънев оглави и Комисията по икономическа политика и иновации

Избрани бяха днес ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".  Петър Кънев от "БСП за България"..

обновено на 17.07.24 в 13:54

Борис Аладжов: Искането за отлагане на втория мандат е признание за политическо безсилие на ПП – ДБ

От партия „Възраждане“ обявиха, че ще подкрепят декларацията с антикорупционни закони и мерки на ПП – ДБ, при условие, че коалицията подкрепи техните предложения за провеждане на референдуми. Според бургаския депутат от „Възраждане“ Борис Аладжов, това е шанс да бъде прекратена политическата криза. „Трябва да се спре разделението и..

публикувано на 17.07.24 в 13:53

Петър Кънев: Предложенията на ПП – ДБ не може да се случат за 3 месеца

Предложенията на ПП – ДБ, които представиха пред президента Румен Радев, не може да се случат в рамките на посочения срок от 3 месеца. Това коментира бургаският депутат от БСП Петър Кънев. Коалицията на ПП – ДБ предложиха първо да бъдат приети антикорупционни закони и решения, а след това да се водят разговори за правителство.  Те посочват, че..

публикувано на 16.07.24 в 14:32
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 09:40

В очакване на втория мандат

Тази седмица президентът Румен Радев се очаква да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян Пеевски...

публикувано на 15.07.24 в 07:39
Акад. Николай Денков

Денков: Пълна илюзия би било някой да се опитва да прави стабилно правителство

Пълна илюзия би било някой да се опитва да прави стабилно правителство. Това заяви бившият премиер Николай Денков преди началото на разговорите между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" във връзка с мандата за съставяне на правителство, който коалицията ще получи идната седмица от президента Румен Радев.  По думите на Денков парламентът..

публикувано на 13.07.24 в 12:33

Вторият мандат – идната седмица! Радев очаква отговори от ПП-ДБ

Идната седмица – тогава президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. "Не бързам и ще връча мандата следващата седмица", посочи той в Бургас, където присъства на националното военноморско учение с международно участие "Бриз-2024". Президентът Румен Радев ще наблюдава демонстрациите на "Бриз" "Първо искам да..

публикувано на 12.07.24 в 08:59