Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз и "Игра на дама" от Хулио Кортасар довечера в градинката пред Военния клуб

През 2014 г. се навършват сто години от рождението на големия аржентински писател, борец за човешки права и също така голям почитател на джаза Хулио Кортасар. По този повод издателите му в България и фестивалът за алтернативна музика "Аларма Пънк Джаз" организират джаз четения на негови произведения в градинката пред Военния клуб в столицата, съобщиха от инициативата "София 2019".

От 18:30 ч. днес на "Кристал" българската група The Bedlam Club – характерна с това, че е съставена от руснак, шотландец и французин - ще импровизира с клавир, перкусии и контрабас върху известния роман на Кортасар "Игра на дама", четен на глас от писателя и преводач Ангел Игов.

Това е вторият литературно-джазов джем сешън по случай юбилея и третия в България изобщо след специалния брой-концерт на предаването "Аларма" по БНР през 2011 г. По света съществуват многобройни подобни проекти в памет на писателя, чиято класика "Игра на дама" може да се чете както в последователен ред, така и в начупен джазов ритъм, прескачащ между различни глави, гледни точки и потоци на съзнанието.

Следващите четения ще се състоят на 19 юни от 18.30 ч. пак в градинката пред Военния клуб и на 26 юни от 18.30 ч във Френския културен институт.

Организатор е издателство „Агата-А“, а Таня Петрова от издателството разкри пред репортера ни Георги Кольовски що е то джаз четене. Чуйте.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.