Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалният исторически музей в Смолян създава мобилна изложба с графики от 80-те

Снимка: smolyan.bg

Регионалният исторически музей "Стою Шишков” - Смолян спечели проект в Министерството на културата за създаване на мобилна изложба "Родопите през погледа на две изкуства". Основната цел е да представи пред музейната публика неочакван и непоказван досега поглед към легенди, предания и истории от Родопите, съобщиха от музея. 

Широката общественост ще има възможност да види уникални графики на известни български творци от 80-те години на ХХ век, които се показват за първи път. В тази изложба ще се съчетаят изразните средства на две изкуства. Битът и културата на местното население, пресъздадени в черно-белия рисунък, ще се допълнят от пищните багри на традиционни родопски костюми, тъкани и предмети от бита от края на XIX до средата на XX век.

Предложението е разработено от уредниците в отделите "Фондове" и "Връзки с обществеността" Блага Илчева и Донка Симеонова. Първият музеен показ ще бъде в изложбените зали на музея през месец септември. След това мобилната изложба ще гостува в различни градове в Родопите. Клуб "Приятели на музея" ще подкрепи проекта с доброволци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.