Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът свика консултации с парламентарно представените партии за съставяне на правителство

След днешната оставка на правителството, президентът Росен Плевнелиев свика от 15:00 часа консултации с парламентарно представените партии.

Според Конституцията той трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер на първата политическа сила, според резултатите от парламентарните избори през 2013 г. - тоест ГЕРБ. От партията имат най-много седем дни да съставят кабинет, който да предложат за гласуване в парламента, или да върнат мандата. Ако ГЕРБ се откаже, което те вече обещаха, мандатът се връчва на втората политическа сила, БСП. Ако и те се откажат да съставят правителство в рамките на този парламент, държавният глава има правото, по свой избор, да даде възможност за последен трети опит. Тогава проучвателен мандат може да получи една от всички останали парламентарни групи - в случая ДПС или "Атака".

Процедурата може да продължи максимум 21 дни в зависимост колко време всяка партия държи в себе си проучвателния мандат. Минимален срок за връщане на мандата обаче не е определен, така че процедурата би могла да бъде скъсена. Ако никоя партия не състави кабинет, президентът разпуска Народното събрание. В същия акт насрочва дата за нови избори.

Вече стана ясно, че предсрочните парламентарни избори ще са на 5 октомври. Държавният глава назначава служебно правителство за този интервал от време, което има за основна задача организирането на предсрочните избори.

Не очаквах, че мандатът ще бъде лесен, оказа се сигурно малко по-труден от очакванията ми. Така премиерът в оставка Пламен Орешарски отговори пред медиите в парламента дали отново би поел поста, ако е знаел с какво ще се сблъска. Той формулира накратко управлението си като преходно и пожела на следващия редовен кабинет да бъде по-устойчив. Той каза, че след като е подал оставката, напрежението било "паднало от него". Пламен Орешарски обяви, че имал покана за конгреса на БСП в неделя, но още не е решил дали да отиде.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.