Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел подготвя нова програма за градовете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова програма за подкрепа на градовете в ЕС подготвя Брюксел. Предложения за формата и съдържанието й ще се приемат от страните членки до 26 септември, обяви Европейската комисия.

Предложения може да дават и национални, регионални и местни органи,защото близо 2/3 от политиките на общността засягат градовете.

"От замърсяването до бедността, от безработицата до енергетиката няма да можем да се справим с предизвикателствата пред Европа или да постигнем целите на Европа, ако не успеем да разрешим тези проблеми в градовете на Европа", категоричен е и комисарят по въпросите на регионалната политика на ЕС Йоханес Хаан. 

За създаване на програма на ЕС за градовете вече призоваха Европейският парламент, Комитетът на регионите и Европейският икономически и социален комитет, както и сдружения на градовете.

Нуждае ли се наистина  ЕС от програма за градовете коментира Таня Христова, кмет на Габрово и ръководител на българската делегация в Комитета на регионите.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.