Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Яценюк транзитните санкции, които Украйна обмисля да наложи на Русия, ще засегнат "всички видове транзит"

Украйна обмисля да наложи санкции (забрана) на транзита на каквито и да е руски стоки и ресурси през територията на страната, вероятно визирайки и доставките на руски природен газ за Европа.

Отговаряйки на въпрос на журналисти, дали предложените санкции срещу Русия биха могли да повлияят на транзита на руски газ за Европа през Украйна, премиерът на страната Арсений Яценюк заяви, че могат да бъдат засегнати всички видове руски транзит.

Запитан конкретно, дали ще бъдат прекъснати доставките на руски природен газ за Европа през тръбопроводите на територията на цяла Украйна, той отговори: Говоря за всички мерки, които биха могли да бъдат включени в нашето предложение за закон за забрана на руски транзит през Украйна. Това включва евентуалното спиране на всички видове транзит - от въздушните полети до транзит на ресурси.

С това си изявление украинският президент започва да ходи по "тънък лед", ако действително бъде забранен транзита на руски природен газ за Стария континент. Но трябва да се има предвид, че досегашните негови коментари не визират конкретно преноса на руски газ.

Европа няма да бъде щастлива при евентуално спиране на руските транзитни енергийни доставки през Украйна и то в момент, когато властите в Киев разчитат на т.нар. "обратно" подаване на газ от някои страни-членки на ЕС.

Изглежда това изказване на Яценюк ще търпи развитие и не е изключено в скоро време да последва реакция от официални европейски представители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.