Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК започна наказателна процедура срещу 24 страни от ЕС за неприлагане на Закона за енергийната ефективност

Регулаторните органи на Европейския съюз (ЕС) са започнали съдебни процедури срещу 24 държави–членки на Съюза, включително срещу Германия и България, за неизпълнение на задължението за прилагане на Закона за енергийната ефективност, съобщи Европейската комисия (ЕК), цитирана от агенция Ройтерс.

Пестенето на енергия е един от най-важните приоритетите на ЕС, тъй като конфликтът с Русия (най-големият газов и нефтен доставчик за Европейския съюз) относно кризата в Украйна увеличи загрижеността относно сигурността на енергийните доставки.

Говорителката на Комисията Марлене Холцнер заяви пред репортери, че ЕК стартира автоматично наказателна процедура спрямо Германия, тъй в страната не е в сила законодателство на ЕС за спестяване на енергия.

Холцнер назова конкретно само Германия, но в същото време ЕК обяви, че общо 24 от 28-те страни в ЕС са пропуснали крайния срок (5-и юни) за пълно преобразуване на директивата на Европейския съюз за енергийна ефективност в националното законодателство на всяка една държава.

Директивата за енергийната ефективност беше одобрена като закон през 2012-а година, за да подсили съществуващата цел за намаляване на потреблението на енергия с 20 процента до 2020-а година.

Според Европейската комисия само пет държави–членки са променили местното законодателство, за да изпълнят Директивата за енергийна ефективност, а именно: Кипър, Дания, Италия, Малта и Швеция.

На останалите 24 страни–членки са били изпратени официални предупредителни писма от Комисията и разполагат с два месеца за отговор, че са направени законови промени в тази посока.

След този срок държавите–членки, които не се съобразят с наложената от ЕК директива, ще бъдат изправени пред опасността от тежки ежедневни глоби, докато не успеят да приложат европейското законодателство, посочва агенция Ройтерс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.