Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните брегове на Беглика фест

Снимка: 2014.beglika.org

Един нетипичен фестивал събира в четири дни съмишленици, които вярват, че от думата „заедно” зависи оцеляването ни. С всяка година хората, запалени по идеята, стават все повече. Вече говорим за Беглишка общност, която продължава своето съществуване и след края на събитието. Организаторите  посвещават тазгодишното издание на света, който трябва променим, като заменим нефункциониращите модели. „Всички ние сме духът на Беглика – облак от граждански, творчески и визионерски потенциал, способен да роди нови вселени.” – казва екипът на фестивала. И го определя като „свободен, творящ, живеещ мъничко в бъдещето и мъничко в миналото, играещ с “тук и сега”, за да защитава един начин на живот, в който сме искрени към себе си и света.”

Тази година „Беглика фест” ще се състои от 21 до 24 август. Цялата програма е СЪ-творена с участието на публиката – това е и една от идеите на събитието. Три са музикалните пространства около бреговете на яз. Голям Беглик: „БигБанда”, ChillStation/NattyRoots и Каба сцена.

Освен това ще има и Форум „Метаморфози” – преживяване без предварителна програма. Това е място, което ражда идеи, вдъхновява и провокира. Сред темите са: образование, култура, икономика. Всичко това ще се случи в местността Беглика, която се намира в сърцето на Баташка планина – един от най-високо разположените и диви дялове на Родопите.

Независимите творци „Биг Банда” имат своята нова сцена на „Беглика фест”. Те обичат импровизациите и авангардните тенденции. Какво ще представят научаваме от Стефан Христов. Известен с псевдонима си Mr.Smiff, той е диджей и тромпетист, когото може да срещнем в различни проекти на „Биг Банда”.

Mr.Smiff

Подготвили сме почти целия арсенал от групи и проекти, с които „Биг Банда” разполага. Организацията ни е млада, но вече се изпълни нашата мечта да имаме сцена на  един от най-големите фестивали в България. На Беглика ще се случат и два уъркшопа. За тях сме подготвили акустични инструменти, които заедно с  Тодор Стоянов и Александър Даниел сме правили. Ще покажем на участниците как с всякакъв вид джунджурии, които не съществуват в музикалния свят, може да правим музика и саунд дизайн. Очакваме да дойдат хора с интерес към иновативните решения, защото мисля, че в момента музиката се завръща към акустичното, с нов поглед, пречупен през електро-дигиталното. Присъствал съм на всичките издания на Беглика фест. Фестивалът е по-различен от повечето подобни прояви, много е социален, организира редица уъркшопове и работилнички – продължава той. От музикална гледна точка също е широко скроен. Първата година, в която участвах,  „Беглика фест” ме изненада с програмата си. В нея имаше огромно разнообразие – балкански, пънк, ска, реге, фрий стайл групи. Много се надявам организаторите да продължат в този дух. На мен ми беше любимо „Летящото пиле” – ателието, което правеше Емил Кирилов, парапланерист и инструктор. То се изграждаше на един мост и всеки желаещ имаше възможност да сглоби машина, с която да лети. Накрая участниците скачаха с изобретенията си от моста. Този, който успееше да измине най-дългото разстояние, печелеше награда – полет с парапланер. Беше интересно, защото хората „изскачаха с невъобразими идеи.


СнимкаОставаме на „Беглика фест-2014”, но сменяме сцената. „BONBOG” или „Тъпани и Гайди“ – две имена на една интересна формация, която отскоро е на родната етно-фюжън сцена. Музикантите в състава са седем: Валентина Добрева (вокал), Лазар Керимедчиев (тъпан), Григор Лалов, Росен Росенов и Константин Канев (каба гайди), Петър Йорданов – Бъни (кахон) и Георги Маринов – Хорхе (диджериду). Свирят така, че „заразяват” с ентусиазма и любовта си към тази музика публиката и у нас, и в чужбина. Техни изпълнения ще звучат на  21 август около бреговете на яз. Голям Беглик. Петър Йорданов – Бъни разказва:

Нашето изпълнение ще бъде на Каба сцената в първия ден на феста. Харесва ми идеята му – за мен той е едно от най-интересните преживявания не само у нас. Обикаляме със състава различни събития извън България и мога да кажа, че това, което се случва тук е уникално. Събират се позитивни хора със сходни интереси. Ние ще представим родопски фолклор, подсилен с кахон и диджериду. В повечето случаи това отключва сетивата на хората и те се присъединяват към музикалната вълна. Настъпва един „родопски транс”. Вият се хорà и е приятно изживяване, особено на такова красиво място в планината. Музиката ни въздейства и на хората, които не разбират текста на песните. Четири гайди, кахон, диджериду, тъпан и глас – това хваща и  омагьосва публиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.