Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония: Българите ще поставят паметник на цар Самуил в София, по-голям от този в Скопие

Снимка: архив

Властите в София взеха решение в центъра на града да бъде поставен паметник на цар Самуил, съобщава македонското електронно издание Brif, цитирано от агенция "Фокус". Паметникът най-вероятно ще бъде поставен на 6 октомври, когато се навършват 1000 години от неговата смърт.

Очаква се паметникът в София да бъде с половин метър по-висок от този в Скопие, посочва изданието.

И София ще издига паметник на цар Самуил, коментира македонското електронно издание Фокус. Изданието посочва, че идеята за издигане на паметник на цар Самуил е на д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Памет българска”. За изгледа на паметника е организиран конкурс и е било решено той да бъде направен от скулптора Александър Хайтов и архитектите Мария и Росен Гуркови.

До църквата „Св. София” в столицата на България ще бъде издигнат паметник на цар Самуил, съобщава електронното издание Локално. Инициативата е по повод 1000 години от смъртта на цар Самуил.

„Заради важността на цар Самуил паметникът ще бъде поставен до църквата „Света София”, заявил заместник-кметът Тодор Чобанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.