Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Смолян показва "Родопчани по фронтовете на Първата световна война"

Регионалният исторически музей "Стою Шишков" в Смолян представя изложба "Родопчани по фронтовете на Първата световна война" по повод празника на общината, който се отбелязва на 21-ви октомври и 100-годишнината от Първата световна война.

В изложбата участват 65 културни ценности – веществени и фотодокументални – от фондове и колекции на Смолянския музей. Изключително ценни са експонатите, специално предоставени от музейната сбирка на читалище "Родопско бъдеще" в чепеларското село Орехово.

Важно място заемат семейни реликви, свързани с военното събитие от частни колекции, които се показват за първи път. Във фотодокументалните табла са представени исторически текстове за участието на родопчани в Първата световна война.

За първи път се показват наградни отличия, връчвани на участници във войната от смолянския край. Акцент в изложбата е огнестрелното и хладното оръжие, на въоръжение в Българската армия от този период.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.