Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора се възстановява Фестивалът на оперното и балетното изкуство

Снимка: Венелина Попова
След година прекъсване в Стара Загора се възстановява Фестивалът на оперното и балетното изкуство, съобщиха на специална пресконференция организаторите му. Тазгодишното му издание ще продължи десет дни, откриването на културния форум е на 3-ти декември с "Отело" – премиера на Старозагорската опера. 
През десетте фестивални дни ще бъдат показани "Пепеляшка" на Софийската опера, "Тоска" на Старозагорската, "Бохеми" на Пловдивската и "Алиса в страната на чудесата" на Варненската. Русенската ще се представи със спектакъла от два едноактни балета – "Ромео и Жулиета" и "Полет към светлината". Форумът ще бъде закрит с голям гала концерт на млади, но сценично утвърдени български оперни изпълнители.

Старозагорският фестивал започва през 1967-а година като "Декемврийски музикални дни", от 1971-ва година се превръща във Фестивал на оперното и балетното изкуство и оттогава остава единственият специализиран музикален фестивал в страната. През годините в рамките му са проведени 4 национални прегледа на оперните театри в България. На сцената му са гостували Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Николай Гюзелев, Веселина Кацарова, Христина Ангелакова и други звезди, гастролирали са и множество чужди оперни театри.

Община Стара Загора финансира фестивала с 40 хиляди лева, 7 хиляди дава и Министерството на културата за проект, спечелен от Старозагорската опера. На този етап няма изявено желание за спонсорство от меценати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.