Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу призова Русия и Украйна да финализират газовите преговори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова Русия и Украйна да продължат днес преговорите за доставките на руски природен газ за Украйна, след като проведените вчера над 12 часови преговори не успяха да доведат до окончателен позитивен резултат.

Барозу, който говори с украинския президент Петро Порошенко на няколко пъти по време на вчерашните газови преговори в Брюксел, каза че е бил постигнат известен напредък въз основна на предложенията, направени от Европейската комисия.

Председателят на ЕК призова всички страни да се възползват от възможността и да приключат преговорите, за да се осигури непрекъснатост, надеждност и пазарно базирани доставки на природен газ за Украйна, се посочва в официално изявление на Комисията.

Вчерашните продължителни разговори стигнаха до безизходица, тъй като руските преговарящи настояха за по-силни ангажименти от страна на Европейския съюз за покриване на досегашните енергийни плащания на Киев към Москва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.