Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една четвърт от работниците в Европа изпитват стрес на работното си място

Тази седмица е  Европейска седмица за безопасност и здраве при работа 2014 г. Продължавайки темата за „Здравословни работни места - управлявай стреса!“, Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (ЕU-OSHA) и нейните партньори си поставят за цел да накарат Европа да заговори за стреса и психосоциалните рискове на работното място и за това как можем заедно да се справим с тях.

Една четвърт от работниците в Европа съобщават, че изпитват стрес на работното си място през цялото време или през по-голямата част от него, като почти същият процент посочват, че работата оказва отрицателно въздействие върху здравето им.

Ирландия, Дания, Великобритания, Гърция и Белгия са на първите пет позиции по предприемани от страна на работодателите мерки за контрол на стреса, показват данните.Стресът, свързан с работата е основно препятствие за продуктивността в Европа, смятат  и евродепутатите.

Според тях Европайската комисия трябва да вземе мерки, за да гарантира, че рамковото споразумение на ЕС за стреса на работното място от 2004 г. се прилага правилно в държавите членки.

Интервюто е с инж. Деяна Илиева, експерт по „Безопасност и здраве при работа“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.