Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички музиканти да се обединят

Известният перкусионист и певец Калин Вельов е вложил време и енергия и в създадената отскоро  Българска музикална асоциация, на която е изпълнителен директор, а джазмена Антони Дончев диригент на Биг бенда на БНР е председател на Управителния съвет.

Заедно с Васил Гюров, Емил Димитров-син, Краси Куртев от "Акага", Митко Кърнев от Д2 и Пейо Пеев , те работят за каузата да се подобри музикалната среда, музикантите сами да си помогнат,  като се обединят музиканти от класически формации, фолклора и поп музиката.

Такива организации в развитите страни съществуват още от 70-те години и във времето са станали толкова влиятелни и силни, че не се случва музикално събитие или не се гласува музикален закон без тяхно съгласуване.

 Абсолютно всички са „за” такова обединение – всички музиканти, музикални институции, всички харесват идеята. Много са интересни разговорите, това нещо отнема време и ентусиазъм и силна организация, която трябва да се случи.

  Българската музикална асоциация иска да обедини всички музиканти и музикални институции, за да може по този начин вече веднъж да се изгради мрежа, дори и информационна, за да се разменят идеи, да се размени кои са приоритетите, по които трябва точно да се работи за музикалната среда в България, отделно вече обединени съвсем спокойно може да се говори и с държавата, на парламентарно ниво вече може да се говори, когато има една организация, която обединява всички музикални и ги представлява. Да не говоря колко много други неща могат да се случват вследствие на това, че има изградена една цяла музикална структура.

Асоциацията започна "турне" от срещи в Пловдив , Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Котел и Широка лъка.

В Пловдив срещата беше с представители на Държавна опера-Пловдив, Националното училище за музика и танц "Добрин Петков", ансамбъл "Тракия" и АМТИИ.

Интервюто с Калин Вельов - за участието му в Българска музикална асоциация и за последния му музикален проект, чуйте от звуковия файл.



 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.