Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургазлия стана „Изобретател на годината“

Величко Янков получи голямата награда на приключилото пето издание на националното изложение "Изобретения, трансфер, иновации". Форумът, който се проведе в НДК, бе организиран от Съюза на изобретателите в България, а наградата идва в Бургас за разработката „Автоматизирана система за отдаване на велосипеди под наем“. Фирмата, на която е собственик и управител Янков, е създател на системата „Вело – Бургас“, която работи в морския град. Сега бургаската фирма предлага една напълно автоматизирана разработка. С Величко Янков разговаря Мариян Иванов, интервюто можете да чуете в прикачения файл.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С 65 000 лева чистят речни корита и дерета в сливенски села

Около 65 хиляди лева предвижда да отпусне Община Сливен за намаляване на риска от наводнения и предотвратяване на преливането на водни обекти в населените места. Средствата ще бъдат използвани за премахване на растителност, изнасяне на отпадъци, за укрепване и оформяне на бреговите ивици. Работна група, назначена от кмета Стефан Радев, през февруари..

публикувано на 30.05.24 в 09:42
Снимката е илюстративна

Предупреждение към пчеларите: третират с препарат около жп-линията между Черноград и Карнобат

Третиране с препарат в района на железопътната линия между гарите Черноград и Карнобат ще се извършва днес и утре.  Обработката е срещу нежелана плевна растителност.  Собствениците на пчелни семейства следва да предприемат необходимите действия за предпазване на пчелите, предупреждават от община Айтос.

публикувано на 30.05.24 в 09:13

Бургас ще e домакин на форум за енергийна ефективност и зелена енергия

Бургас ще бъде домакин на "Дни на енергийната ефективност и зелената енергия". Те ще се проведат в периода 30 май – 1 юни в Културен център „Морско казино” в Бургас и онлайн. Организатори са Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия.  Основен акцент ще бъде представянето на проекта за първата в..

обновено на 30.05.24 в 09:05

В Ямбол започва кампания за събиране на опасни битови отпадъци

Пролетна кампания за събиране на опасни битови отпадъци организира днес общината  в Ямбол. В акцията няма да се приемат инфекциозна отпадъци и материали с неизвестен състав. Кампанията ще продължи от 10 до 16 часа на паркинга зад сградата на общинска администрация. Ще се приемат  отпадъци като  лекарства с изтекъл срок на годност; живак,..

публикувано на 30.05.24 в 07:51

Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити, след като операторът ги е локализирал по сигнала на мобилния телефон. От МВР уточняват, че обаждането е осъществено снощи преди 20.00 часа на телефон 112. Благодарение на внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация, изгубените мъже били открити, а тяхното..

публикувано на 29.05.24 в 15:51
Снимката е илюстративна

Затруднен е трафикът по пътя Варна - Бургас, в района на Обзор

Временно движението по пътя Варна – Бургас, в района на Обзор, се осъществява двупосочно в една лента. това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е ремонт на ВиК авария.  Движението се регулира с пътни знаци.

публикувано на 29.05.24 в 09:52

МС решава за участието на военни кораби в операцията на противоминната група в Черно море

Предварителният дневен ред на правителството предвижда днес министрите да разрешат участието на военни кораби и военнослужещи в операцията на противоминната военноморска група в Черно море. Организацията беше създадена през януари от България, Румъния и Турция. Кораби на трите страни ще работят по отстраняване на минни заплахи в териториалните си води,..

публикувано на 29.05.24 в 08:19