Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирчо Сливенски разказва историята на БНР в кадри



 
Българското национално радио откри  уникална фотографска изложба „Историята на БНР в кадри“, която представя емблематични моменти от 80-годишната история на медията. Фоторазказът на автора Мирчо Сливенски – дългогодишен музикален оформител в Радио София, обединява 40 черно-бели снимки, които са запечатали любопитни моменти и постижения, оставили златна диря в развитието на обществената медия.

„Радиото е моят живот и съдба. В БНР съм живял повече, отколкото в дома си. Снимам от първия ден в който постъпих на работа – 1 март 1960г.  Щастлив съм, че тази изложба сбъдна една моя дългогодишна мечта“,  разказва развълнувано Мирчо Сливенски, който е уловил с фотообектива и пази в личния си архив над 1000 уникални снимки от създаването и развитието на Радиото.

Повечето от фотосите в изложбата „Историята на БНР в кадри“ се показват пред публика за първи път. Архивните кадри са запечатали: радиодоайена проф. Веселин Димитров; първите записи на легендарния бас Борис Христов; неповторимото изпълнение на „Опълченците на Шипка“ на Константин Кисимов; златното трио на смеха: Георги Парцалев, Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев; старта на емблематичното предаване „Тромбата на Вили“, което първо в ефира започва да търси и открива млади таланти; създателите на легендарното предаване „Спорт и музика“ - носител на наградата „Сирак Скитник“ за 2013, което звучи повече от 50 години в ефира на БНР – Петър /Радио/ Петров, Димитър Кожухаров, Асен Минчев, Иван Пашов, Емил Кожухаров, Калин Катев, Радослав Янкулов; обичаната Гюрга Пинджурова; оперната прима Райна Кабаиванска; генерал Славчо Трънски; писателя Димитър Талев и много други.

„От дете неизменно съм с фотоапарат в себе си. В живота ни има невероятни моменти, които трябва да бъдат запечатани. Не искам да кажа, че трябва да живеем с миналото, но трябва да се помни онова, което ни се е случило и е хубаво да умеем да се учим от уроците на историята. Новите поколения трябва да знаят какво е било преди тях“, признава Мирчо Сливенски. 

Заради страстта си да снима получава през годините три наказания:  първото от които е заради това, че без разрешение дръзва да снима сградата на БНР. Наказват го и че се опитва да фотографира гостуването на американската посланичка в студиото на Радио София през 60-те години. Спомня си с усмивка тези свои премеждия и съжалява единствено, че заради тях са му отнети безценните  негативи.

Фотоизложбата „Историята на БНР в кадри“ е част от събитията, посветени на 80-годишнината на обществената медия и може да бъде видяна в Мраморното фоайе пред Първо студио на БНР до края на месец ноември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любо Киров с „Ново турне 2024“ в Бургас тази вечер

Любо Киров обяви „Ново турне 2024“ с концерти в страната. Тази вечер е в Летния театър на Бургас.  Както подсказва и името му „Ново турне 2024“ - то е изцяло ново преживяване за публиката. В момента Любо Киров работи и по албум, който се очаква да излезе през годината, а заедно с екипа си отново подготвя безкомпромисно музикално шоу.  Поредицата..

публикувано на 21.07.24 в 14:42

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание се провежда в дните от 19 до 25 юли . Прожекциите са с вход свободен в Културния дом на НХК и на откритата сцена „Охлюва“. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата..

обновено на 21.07.24 в 12:07

Класически концерт с международно участие на "Флората" тази вечер

Тази вечер концерт, който ще се проведе в залата на Експозиционен център „Флора“ от 20 часа събира международна група музиканти: Павел Берман - цигулка (Швейцария), Галина Койчева - Мирчева - цигулка, Огнян Константинов - виола, Ромен Гариу - виолончело (Франция-Германия) и Даниела Дикова - пиано за изпълнение на пленителните Габриел Форе - клавирен..

публикувано на 21.07.24 в 11:50

Лятно кино „Яворов“ в Поморие предлага разнообразие от филми до 25 юли

Лятно кино „Яворов” в Поморие посреща зрители под богатия си звезден купол. Програмата днес включва от 21:00 ч. –„ Аз, проклетникът 4“ - анимация, комедия – 90 мин., а  от 22:45 ч. е „Покажи ми луната“ - комедия, романтичен – 127 мин. 22.07.2024 г. /понеделник/ 21:00 ч. – Грейси и Педро: пухкаво приключение /анимация – 80 мин/ 22:30 ч. –..

публикувано на 21.07.24 в 10:44

Йосиф Спиридонов: „Солинария“ се утвърждава и намира своето място на българската музикална сцена

Четвъртото издание на Младежкия арт фестивал „Солинария“ приключи преди няколко дни. Той се проведе от 2 до 13 юли. Форумът даде възможност на талантливи млади изпълнители на излязат на сцената. Екипът ни няма да спре дотук, а ще надгради постигнатото, посочи артистичният директор на „Солинария“ Йосиф Спиридонов: „През 2024 имахме рекорден..

публикувано на 20.07.24 в 14:45

"Последният гларус" открива BIFF 2024 в Бургас

Международният филмов фестивал Бургас започва тази вечер в морския град. На откриването от 21 часа на откритата сцена „Охлюва“ ще бъде Теодор Ушев, който селектира анимационната програма и актьорът Юлиян Вергов като част от журито. Над 40 заглавия представя деветото издание на фестивала. В конкурсната програма има 6 заглавия, които са..

обновено на 19.07.24 в 15:27