Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дни на предизвикателствата" привличат любители на екстремното и природата в началото на декември

2
Снимка: predizvikatelstva.com
В началото на декември най-големият български форум за екстремни спортове, туризъм и екология „Дни на предизвикателствата“ празнува 10-годишнина.

На 2-ри, 3-ти и 4-ти декември в аула „Максима“ на УАСГ ще се съберат планинари, катерачи, парапланеристи, сърфисти, любители на приключенията, активисти на зелени практики, експерти, фотографи и др., обединени от любовта към природата и адреналина.

Фестивалът ще предложи на посетителите си програма, наситена с множество документални филмови премиери, презентации и лекции на разнообразна тематика: от наболялата полемика за световните климатични промени, през спиращи дъха кадри на полети с уингсют, вълнуващи преходи през Хималаите, до образователна велосипедна експедиция на хиляди километри и още, и още.

С премиерна прожекция за България ще видим филма The Last Great Climb, представящ суровата експедиция до величествения връх Улветана (2931 м) на Антарктида, на Лео Холдинг и екипа му - едно от най-трудните изкачвания в световен мащаб. Боян Петров пък ще разкаже за превърналото се в епично изкачване на два от най-смъртоносните върха на планетата - К2 (8611 м, Чогори, Пакистан) и Канчедзьонга (8586 м, Хималаи, Непал) и на Броуд пик (8047 м).

Интерес предизвиква и фотоконкурсът, който е част от кампанията „Професия „Хижар“, в две категории: 1. Балканът крие своите тайни (природни кадри от българските планини); 2. Хората от планината (хижари, коняри, дървари и други обитатели на българските планини). Срокът за подаване на творби изтича на 25-и ноември.

Чуйте гостите в радиостудиото Таня Даскалова и Елиза Стоева, а от програмата си изберете събитие, което да посетите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия