Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Весели клавирни небеса с Моцарт" в Регионалния исторически музей – Пловдив

Днес в Регионалния исторически музей – Пловдив от 17,30 ч. ще се състои концерт под надслов "Весели клавирни небеса с Моцарт". Изпълните ли са Райна Петрова и Георгия Петрова. В концертната програма са включени десет клавирни произведения на Моцарт  образци на съвършен баланс между емоционалното и менталното начало. Ще бъдат представяни според хронологичната им подреденост на създаването им във времето. Първите две от тях са композирани от осемнадесетгодишния Волфганг Амадеус Моцарт в Залцбург. Останалите са създадени във Виена в различни моменти от творческото развитие на композитора.

Музиката на Моцарт отговаря на всички въпроси на сърцето през призмата на духовната мъдрост. Разнообразното идейно съдържание е в единство със специфичните особености на формата, категорична е младата пианистка Георгия Петрова. Пред публиката тя ще свири заедно със своята майка Райна Петрова, която е преподавател в Академия за танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

Като пристъпваме с преклонение към клавирните партитури на Волфганг Амадеус Моцарт, които са своеобразни кодове на времето и пространството, се молим да бъдем допуснати до тази сфера на духовно съвършенство. Да постигнем разбирателство и единство помежду си в духа на любовта, зрелостта, мъдростта, силата и благодарността – споделя своето отношение към Моцартовата музика Райна Петрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.