Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Христов показва икони в Етнографския музей

Авторска изложба на дякон Стоян Христов „Свети образи покровители и закрилници” ще се открие в Етнографския музей. Той е самоук зограф, богослов-магистър, завършил докторатура по Теология и История, по професия и образование е юрист и строител-технолог, години наред е работил в областта на реставрацията. От 2015 г. е хонорован асистент-преподавател по История на религиите, има благословия и разрешение за работа като зограф от трима архиереи. Организатор и учредител  е на „Задруга Зографите”. 

 Стоян Христов е изработвал икони за Русия, Украйна, Беларус, Армения, Великобритания, Австрия, Сирия – Манастира „Света Текла”, Гърция – Митрополия Александруполис и Тасос. 

Дякон Стоян издирва и зографисва редки и алегорични образи на малко известни икони. В момента работи по 2 иконостаса и стенописва 3 храма.  

Всяка пета икона е предназначена за благотворителна цел. Средствата от изложбата в Етнографския музей също имат благотворителна посока – за болно дете и възстановяване на царските двери на храм „Свети Илия” при Плаковския манастир, построен от възрожденския архитект-строител Никола Фичев, наричан майстор Кольо Фичето. 

Откриването на изложбата е от 18 часа. С нея ще посрещнем Рождество Христово и новата 2015-та година.

Интервюто с дякон Стоян Христов може да чуете във звуковия файл, като той пояснява защо в този случай предпочита да се обръщаме към него със "зограф".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.