Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 350 бургазлии със зрителни проблеми чакат половин година очен ТЕЛК

Обществения посредник Таньо Атанасов  алармира новия здравен министър Петър Москов за проблема с липсващата вече 6-ти месец  лекарска експертиза по очни болести в Бургас. По  тази причина около 350 души с различна степен на очни увреждания са лишени от здравни и социални права. За периода те не са преосвидетелствани, поради което губят  инвалидните си пенсии и правото да  кандидатстват за социални помощи.  След промяната в нормативната база  през юли тази година общите ТЕЛК -ове  вече предлагат и специализирани експертизи. В момента в Бургас има три подобни комисии и нито един експерт по очни заболявания, коментира омбудсманът Атанасов.

С пълното си основание в периода в който ТЕЛК -а  не може издаде документ за освидетелстване,  хората могат да съдят институциите-съветва обществения посредник.  Но колко от тези хора с проблеми биха тръгнали по този път? 

 Към днешна дата решение на проблема няма.  Жалбите и към  РЗИ, която е призвана да намери решение и към Националната лекарска експертна комисия нарастват.  А хората,  които очакват оценка за здравния си статус за да получат пенсии и помощи,  все повече губят надежда и вяра, че някой в държавата се интересува от тях . 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велоалеята до "Сарафово" вече е осветена с 50 нови стълба

Велоалеята до Сарафово вече е осветена с 50 нови стълба Вече светят 50-те нови стълба по протежение на велоалеята до „Сарафово“. Те са по-издръжливи на вятър, вода, сол и корозия, с по-голяма яркост и по-висока енергийна ефективност. Новите стълбове са монтирани в участъка от Капаните до Солниците. В съседство се намира една от най-харесваните..

публикувано на 21.06.21 в 10:36

Болярово запази всички транспортни връзки между населените места в общината и Елхово

Община Болярово е платила на 100 процента планираната субсидия за нерентабилните междуселищни автобусни превози на транспортните фирми за миналата година. Доказаните пред Министерството на финансите разходи, получената и съответно разплатена с превозвачите субсидия е в общ размер 192 315 лева, толкова, колкото е била и утвърдена с приемането на..

публикувано на 21.06.21 в 09:48
Надпис с името на Ямбол и неговия девиз е новата придобивка, която ще радва жителите на града.

С празнична програма отбелязват Деня на Ямбол

На големия християнски празник Свети дух се отбелязва Денят на Ямбол . Учениците няма да са на училище, а от общината са подготвили богата програма. Празничният понеделник започва със Света литургия в най-старата ямболска църква "Света Троица" . Непосредствено след ритуала по издигане на знамената и словото на кмета Валентин Ревански, започва..

публикувано на 21.06.21 в 08:18

30 водолази почистиха дъното край остров Света Анастасия

Над 30 водолази се включваха в почистване на морското дъно край остров Света Анастасия. Гмуркачите от СНЦ „Приятели на морето“ и техни колеги от София, Пловдив, Варна и Шумен участваха в инициативата, която се провежда за пета година в началото на летния сезон. Водолазът Стоян Димитров сподели: „Всяка година все по-малко са отпадъците,..

публикувано на 20.06.21 в 15:34

Живеещи до булевард "Демокрация" подготвят протест заради паркирането

Протест подготвят живеещи в района на булевард "Демокрация" заради паркирането. Недоволството е на собствениците на имоти, чийто  адресни  регистрации не попадат в обхвата на зелената зона.  Посочват, че буслентата е непрекъсната пред седемте тунела за гаражи на блока им.  Според пост, публикуван във фейсбук групата „Шофьори Бургас“, проблемът..

публикувано на 20.06.21 в 12:49

Облекчени процедури за наемане на непълнолетни искат хотелиери

За облекчения при наемането на работа на непълнолетни настояват хотелиери от Слънчев бряг. И това трябва да стане възможно най-бързо, заяви Мария Инджова: "Инспекция по труда и държавата трябва да отрицателно време да коригира своите изисквания за наемане на работни места от 16 до 18 години. Процедурата е много тежка. А ние в момента имаме..

публикувано на 20.06.21 в 12:31

Площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Поморие става пешеходна зона

От утре за целия летен сезон се забранява се забранява движението и престоя на автомобили на централен площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Поморие. Заповедта е заради влизането в действие на одобрения  Генерален план за организация на движението в курортния град като в часта „Пешеходно движение“се променя посочността на движение по улиците:..

публикувано на 20.06.21 в 09:13