Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват язовири във Видинско

Снимка: Областна администрация Видин

4 язовира в общините Видин, Бойница и Кула са проверени от комисия, назначена от областния управител Момчил Станков, чиято цел е да установи състоянието на 18 потенциално опасни съоръжения във Видинско. Проверено е състоянието на язовирните стени, на крановете на основните изпускатели, както и изправността на преливниците и проводимостта на речните корита.

Състоянието на язовирите в област Видин е стабилно, показват резултатите от първия ден на обиколката на проверяващата комисия, информират от областната администрация.

Целта на тази проверка е най-вече превенция, каза зам.-областният управител Огнян Ценков, който е председател на комисията.

"След като премине проверката на всички язовири ще изготвим общо становище до областния управител. В него ще бъде посочено състоянието на язовирите, предписанията, които сме установили за нередности. Ще проверим и дали са изпълнение предписанията, които са дадени при предишна проверка от месец октомври. Сегашната проверка е планова, а не е свързана с някакви аварийни състояния."
- обясни Огнян Ценков.

Потенциално опасни язовири не са съоръжения, които са технически неизправни, а такива, които при евентуална аварийна ситуация могат да предизвикат бедствено състояние, допълни зам.-областният управител.

В състава на комисията са включени експерти от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", "Напоителни системи" ЕАД - клон Видин, Областна дирекция "Земеделие" - Видин; НЕК, Предприятие "Язовири и каскади", "Басейнова дирекция за управление на водите - Дунавски район с център Плевен", областната администрация и общините Белоградчик, Брегово, Бойница, Видин, Димово, Кула, Макреш, Ново село, Ружинци, и Чупрене- допълват още от Областна администрация Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.