Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кула очакват назначаването на асистенти за хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Продължава програмата за лични асистенти на хора с увреждания в Община Кула. По-късно през този месец ще започне назначаването на личните асистенти, които до края на декември 2014 г. полагаха грижи за хора с тежки увреждания.
На свое заседание Министерски съвет е одобрил допълнителни средства за предоставяне на социалната услуга. Средствата ще се предоставят чрез Агенцията за социално подпомагане на общините за обезпечаване на социалната услуга. Новите договори с потребителите и техните лични асистенти, които бяха освободени след 31 декември 2014 г. поради изтичане срока на предоставяне на услугата по проекта ще бъдат сключени наново след обнародване на Постановлението на МС в Държавен вестник, което се очаква да се случи в петък, 23 януари.
От 2010 г. до края на миналата година Община Кула работи по проект, ориентиран към социални услуги в общността за хора с увреждания и възрастни самотни хора - "Личен асистент". По него са назначени 38 лични асистенти на 38 потребители на услугата от Кула и съставните села. За това време бе отчетен положителен ефект от реализирането на проекта - хората с тежки заболявания получаваха навременна и адекватна грижа, и също толкова безработни от община Кула имаха възможност да работят и получават заплащане за труда си. Потребителите на социалната услуга многократно изразяваха своята удовлетвореност от осигуряването й, имаше и голям интерес от страна на нови потенциални потребители.  
Обикновено потребители на социалната услуга са хора с трайни увреждания, нуждаещи се от постоянна грижа, с 90 и над 90 % трайно намалена работоспособност, или вид и степен на увреждане, както и деца на възраст до 18 години с 50 и над 50% увреждане.
Съгласно информация, подадена от Дирекция социално подпомагане - Кула потенциални кандидати за услугата "Личен асистент" са 135 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.