Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УЧИЛИЩНО СЪСТЕЗАНИЕ ТЪРСИ ГЕРОИТЕ НА БЪДЕЩЕТО


BASF обяви началото на училищно състезание, което се фокусира върху взаимодействието между устойчивото развитие и естествените науки.

Тази година образователният портал CHEMGENERATION.COM, който функционира вече четири години, има за цел да покаже на младите хора забавната страна на химията и другите науки чрез интересно научно състезание.

Научното състезание „Герои на бъдещето“ започна през декември 2014 г. в Чешката република, Румъния и Сърбия, и през януари 2015 г. в други седем централноевропейски страни, включително и в България. Целта на надпреварата е да сближи младежите от основните и средните училища с науката и да привлече тяхното внимание към ролята, която тя играе в нашето ежедневие, както и в устойчивото развитие на нашето бъдеще.

В рамките на състезанието BASF в партньорство с Министерство на образованието и науката, Българска академия на науките, СУ Св. Климент Охридски, ХТМУ, Съюз на химиците в България, Съюз на учените в България, Национална мрежа за децата, Джуниър Ачийвмънт България, Българска Национална Телевизия, Българско Национално Радио и Българска телеграфна агенция търси бъдещи млади иноватори, които умеят креативно да прилагат научните новости с цел намирането на екологични решения. Училищните отбори трябва да проведат научно проучване и да осъществят иновативно, устойчиво решение на проблем, който съществува в техните местни общества. Този проблем може да бъде прахосването на енергия в училище или прекаленото трупане на отпадъци – целта е проблемът да бъде разрешен чрез прилагането на научни методи. Докато подготвят и осъществяват своите решения, учениците ще разберат, че науката, особено химията, е важно средство, когато става дума за устойчиво развитие.

„В над 150-годишната история на BASF са направени редица технологични открития, които подкрепят устойчивото развитие – от иновативни материали, които правят използването на зелена енергия по-ефективно, до модерни и екологични автомобилни технологии – казва Филип Дворак, директор „Комуникации и връзки с обществеността“ на BASF за Централна Европа. – Целта на научното състезание „Герои на бъдещето“ е да запознае младото поколение с концепцията на устойчивото развитие, както и с науките, които играят важна роля в него, и да им помогне да научат как да прилагат своите знания в реалния свят. Вярваме, че младите иноватори на днешния ден ще станат научните изследователи на бъдещето.”

„Да направим света по-добро място с помощта на науката” Задачата на училищните отбори в състезанието „Герои на бъдещето“ е да идентифицират някакъв проблем в тяхната среда с помощта на своя учител - ръководител. След това те трябва да анализират своя проблем с учителя и да намерят решение, което също трябва да бъде осъществено. За да завършат задачата, младежите трябва да приложат както теоретични познания и научен интерес, така и своята креативност и въображение. Най-добрите идеи могат да послужат като добър пример и да вдъхновят и другите хора за промяна и използването на устойчиви решения. За улеснение на подготовката екипът на BASF е приготвил образователни материали за учениците и учителите. Научните статии, които могат да бъдат свалени онлайн, изследват взаимодействието между устойчивото развитие и науката по отношение на глобални теми, който оказват най-голямо въздействие върху нашия свят, като консумацията на енергия и употребата на питейна вода. Текстовете запознават учениците с последните резултати от научни изследвания и иновации и предоставят много интересни данни, които да привлекат тяхното внимание. Научните статии насърчават и работата на учителите, тъй като те могат да прочетат за най-новите научни открития, с които може все още да не са запознати. 

Отборите могат да участват в състезанието, като изпратят презентации или видеофилми, които представят тяхното устойчиво решение, на www.chemgeneration.com до 30 април 2015 г. Участниците ще бъдат оценявани от професионално жури, а най-добрите отбори ще получат стойностни награди.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на детската книга в Сливен

За 26-та поредна година в Сливен се състоя фестивала на детската книга , организиран от регионална библиотека "Сава Доброплодни", Министерство на културата и община Сливен. БНР е медиен партньор на проявата.  Фестивалът е единствен по рода си в страната, който изцяло обръща внимание на детската книга, книгоиздаване и илюстрация...

публикувано на 13.05.24 в 09:15

Бургас изпраща представител на фестивала на изкуствата в Германия

Петима членове на Българската фестивална асоциация (БФА), сред които са и представители на Бургас, ще се включат в Годишната среща на фестивала на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) в Узедом, Германия. От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна..

публикувано на 12.05.24 в 12:41

„Destiny Quartet“ с концерт-спектакъл „Любов без граници“ в Бургас

 „Любов без граници“ е най-новият концерт-спектакъл на „Destiny Quartet“. Момичетата се готвят за среща с публиката в Бургас, където на 27 май ще представят концертната си програма. Мястото е Културен дом НХК. Гергана Алексиева, Венета Гудева, Александрина Митева и Мая Михайловска ще зарадват почитателите си с любимите на всички „Ел Чокло“, „Бетовен..

публикувано на 11.05.24 в 15:02

16-годишна ученичка от НГДЕК е носител на голямата награда от конкурса "Петя Дубарова" (ВИДЕО)

Силвия Алексиева е носител на Голямата награда и първото място в раздел "Поезия" в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова". Тя е на 16 години и е ученичка в НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ", София.  Победителят получава пластиката „Полет“ на Ненчо Русев.  Първото място в раздела за проза е за Моника Атанасова на 15 години от Варна...

обновено на 11.05.24 в 00:10

С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" (видео)

С концертна премиера на произведенията на бургаския композитор Петя Тончева, стартира първото издание на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни". Той беше със заглавие „Музикални багри и ритми“. В двучасовата програма прозвучаха нейни авторски творби, изпълнени от възпитаници на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“,..

публикувано на 10.05.24 в 22:11

Община Бургас със становище относно избора на нов екип на списание "Море"

Изборът на ново ръководство на Сдружение „Бургаска писателска общност“ и нов редакционен екип на списание „Море“, съответно и на алманаха, предизвика реакция сред творческите среди у нас. Причината е, че извън екипа остава досегашният редактор Иван Сухиванов. Български творци публикуваха писмо, в което изразяват опасенията си относно направените..

публикувано на 10.05.24 в 17:36

„Любов, шампанско и… още нещо“ във вторник

На 14 май от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас ще представи пищната сценична продукция „Любов, шампанско и… още нещо!“. Богатата програма на оперетната гала включва популярни и обичани от широката аудитория произведения, с красива музика и изпълнители, в съчетание с балет и празнично настроение. Впечатляващият концерт спектакъл, представен..

публикувано на 10.05.24 в 16:28