Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бурята и дъждът доведоха до частично бедствено положение в Бургас

Снимка: община Бургас

Частично бедствено положение обяви кметът на Бургас Димитър Николов. То се отнася за най-засегнатите от проливните дъждове квартали „Лозово“ и „Долно Езерово“. За по-малко от денонощие в Бургас се изляха 70,5 литра на квадратен метър дъжд. В Долно Езерово са наводнени 70 къщи. Седем души са евакуирани от вилна зона „Черниците“, шестима – от Долно Езерово. Затворени са пътищата Меден рудник-Твърдица, Банево-Бургас и Долно Езерово-ЛУКОЙЛ.

Силният вятър създава проблеми с елзахранването в Бургас. След спирането на дъжда в момента дежурните на Община Бургас получават сигнали за паднали клони върху електро-преносната мрежа. К-с „Славейков“  е без ток заради паднал електрически метален стълб в района на блоковете 58 и 59. Без електричество са още част от комплексите „Зорница“ и „Възраждане“.  Паднала е топола на ул. „Мария Луиза“, един автомобил е пострадал. Сигнали за паднали клони са получени за района на гарата, ул. Дебелт“ и „Сливница“, „Ботева“, „Меден рудник“. Няма пострадали хора. Съборени са огради на строителни обекти. Вятърът е на пориви със скорост над 20 м. в секунда. Община Бургас призовава гражданите да са особено внимателни, заради опасност от падащи предмети и клони.  Още за обстановката от областния управител Вълчо Чолаков:  

Чуйте звуковия файлПътят Твърдица - Комплекс Меден рудник е затворен заради проблеми с язовира. Кметът Сотир Йовчев обясни, че за сега нямяа опасност от преливане на язовира.

Към едната от двете точки, заради които е обявено частично бедствено положение в община Бургас. 13 души са евакуирани от квартал „Долно Езерово“. Кварталът е и без ток. 

Репортаж на Петя Янакиева чуйте в звуковия файлПристанище Бургас е затворено за всякакви маневри заради силния вятър


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борислава Миладинова прави декорирани бисквити и погачи

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни..

обновено на 29.11.20 в 16:36
Снимката е илюстративна

Басейнова дирекция проверява незаконно изземване на инертни материали

Басейнова дирекция "Черноморски район" проверява случай на изгребване на наноси в района на река Двойница, община Несебър.  В събота следобед е получен сигнал до басейновата дирекция, след който незабавно започва проверка на място. Служителите установяват багер, който изгребва наноси от река Двойница, в местност „Мегдан терла“, която се намира на 3 км..

публикувано на 29.11.20 в 13:08

Ще раздават дезинфектанти в Сунгурларе

Пълна дезинфекция и масово раздаване на дезинфектанти предстои в Община Сунгурларе. Това обяви на последната сесия на общинския съвет кметът Георги Кенов. Нов дълг, от над 1 млн. лв., ще тегли общината.  670 хранителни пакети за хора от община Сунгурларе, които са в нужда, са дарени от БЧК. Получени са и още  над 230 хранителни и хигиенни пакети за..

публикувано на 29.11.20 в 11:49

БЧК - Бургас предоставя 140 пакета здравословни храни на деца в нужда

БЧК - Бургас предоставя 140 хранителни пакета на деца посещаващи социални институции, от социално слаби семейства и деца в риск. Всеки пакет е на стойност 10 лв. и съдържа бисквити, конфитюр, лютеница, сладка царевица, детски пастет, грах и др. Помощта се предоставя в Центровете за обществена подкрепа в Бургас, за работа с деца на..

обновено на 29.11.20 в 10:44

Шумоизолираща стена искат жителите на квартал "Крайморие"

Шумоизолираща стена искат жителите на квартал "Крайморие". Проблемът бе дебатиран и в Общинския съвет на Бургас. П редложението идва след сигнали от граждани за шумов терор от преминаващите коли по пътя Бургас-Созопол, особено през летния сезон, поясняват вносителите от групата на НФСБ. Искането е да се изгради стена с дължина 100м., подобна на тази в кв...

публикувано на 29.11.20 в 09:28

И тази година Несебър се включва в „Операция: Плюшено мече“

За шеста поредна година Община Несебър и Център за обществена подкрепа ще се включат в мащабната коледна акция „Операция: Плюшено мече“. Тя е посветена на сбъдването на мечти за коледни подаръци на деца и младежи в неравностойно положение. Тази Коледа 29 деца и младежи на възраст от 0 г. до 17 г. ще участват в кампанията и ще имат възможност да..

публикувано на 29.11.20 в 08:54

Фотоконкурс събира красиви пейзажи от България

И тази година ще се проведе националният конкурс “Любими места на картата на България”.  Целта на конкурса е да предостави възможност на всеки да покаже и популяризира любимите си места в България, като сподели свои авторски снимки, свързани с различи видове забележителности: културни, природни, археологически,  исторически, както и нематериално..

публикувано на 29.11.20 в 08:14