Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокиран е доклад, който е можел да доведе до забраната на опасни пестициди


Блокиран е европейски доклад, който е трябвало да помогне да се забранят около 31 опасни пестициди, пише вестник "Гардиън". Докладът препоръчва начини за идентифициране и категоризиране на химикалите, които причиняват нарушения в ендокринната система. Според учените тези нарушения са свързани с аномалии в развитието на плода, безплодие, рак или загуба на паметта. Източници от Европейската комисия посочват, че докладът е бил блокиран от високопоставени европейски представители под натиска на големите химически фирми като "Байер" и BASF. Подобни химикали се използват в препаратите за почистване и козметиката.
В доклада се казва още, че рисковете дори при излагане на вещества, които се смятат за по-малко опасни, са толкова големи, че само силата на действие на може да бъде използвана като основа за одобрението им.
Според "Гардиън" критериите за категоризация на субстанциите  и стратегията за изпълнението им е трябвало да доведат до забрана още през миналата година. Химическите компании обаче са успели да наложат по-малко стриктни правила, заедно с план за оценка на въздействието, за който не се очаква да бъде финализиран преди 2016 година.

Дания може да последва примера на Швейцария, която през миналия месец премахна фиксирания курс на франка спрямо еврото. Датската крона също се засили значително, което поставя под въпрос обвързването й с единната валута. Очаква се днес Датската национална банка да публикува данните за вложенията в крони през януари. Смята се, че те ще покажат значително изтегляне на хората, които купуват датски пари за инвестиции.
Датчаните се отказаха да приемат еврото, но през 1999 година станаха част от Европейския валутен механизъм 2, който задължава курсът на кроната да бъде поддържан в диапазона от плюс-минус 2.25 процента спрямо еврото.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.