Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бивши наркозависими разказаха на царевски ученици за борбата си с наркотиците

Ученици от 9 клас на СОУ „Н.Й.Вапцаров” – Царево се срещнаха с психолог и двама бивши наркозависими, които са представители на Сдружение „Рето - Надежда”. Лекцията бе под наслов  под наслов „Наркотиците – проблем на днешното общество”, а организатор на срещата бе местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при община Царево съвместно със СОУ „Н.Й.Вапцаров”.

Възпитаниците на училището изслушаха историите на двама вече излекувани наркомани. Те разказаха за пътя си от запознаването с наркотиците, злупотребата с тях и трудните етапи, след попадането им в плен на дрогата. Споделиха за проблемите и трудностите, през които преминават решилите да се откажат от вредната зависимост. 

Учениците бяха впечатлени и развълнувани от разказа на преживелите и задаваха много въпроси на представителите на Сдружението, свързани с превенцията на наркоманията. Истинските истории, разказани от първо лице, насочи вниманието на учениците в една друга посока - не само да предпазим себе си, но и близките, на които държим и обичаме. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 400 000 хиляди лева са необходими за изграждането на модерно футболно игрище в Средец

Над 400 000 хиляди лева са необходими за изграждането на модерно футболно игрище в Средец. Общината е кандидатствала пред Министерството на младежта и спорта и е получила одобрение за транш, съобщи кметът Иван Жабов: "Футболното игрище ще бъде на територията на парка, който се намира пред Обединения детски комплекс. Правим всичко възможно да..

публикувано на 22.05.22 в 16:10
Созопол

Над 400 хиляди лева е събрала община Созопол от туристичски данък за миналата година

Над 400 хиляди лева е събрала община Созопол от туристически данък за миналата година. През тази кметът Тихомир Янакиев очаква сумата да е повече.  Общината губи от всички онези обекти, които не плащат дължимите налози. Това лято контролът към тях ще е завишен, посочи кметът Тихомир Янакиев.  "Хора, които живеят и които отдават на туристи, а не..

обновено на 22.05.22 в 12:40

Учебен час от началото на XIX век беше пресъздаден в етнографския комплекс в Ямбол

Учебен час от началото на XIX век беше пресъздаден в етнографския комплекс в Ямбол. Ученици от трети клас се запознаха с предмети, книги и пособия, използвани в образователния процес в миналото, четоха молитва, басни и „Добри съвети“ от „Рибния буквар“.  За обучението в килийните училища и въведения по късно взаимоучителен  метод разказа..

публикувано на 22.05.22 в 12:18
Архив

Инж. Иван Иванов: Над половината от ВиК тръбите в страната са стари

Над половината от ВиК тръбите в страната са стари и трябва да се подменят. През годините повече се е работило за изграждане на канализация и пречиствателни станции, отколкото за водоснабдителните услуги, коментира председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов „За съжаление още е много голям процентът на..

публикувано на 22.05.22 в 09:00

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие паметник в Созопол

 Илияна Йотова ще посети днес Созопол. Тя ще открие  паметник на Светите братя Кирил и Методий. Вицепрезидентът се очаква към   14.30 часа в морското градче.  Скулптурата  ще бъде поставена в частен арт комплекс. Монументът е дело на проф. Валентин Старчев.

публикувано на 21.05.22 в 12:16

С карнавал на биоразнообразието Бургас отбелязва Европейския ден на Натура 2000 (ВИДЕО И СНИМКИ)

Европейският ден на екологичната мрежа Натура 2000 отбелязваме по традиция на 21 май. Той е свързан с мрежата от защитени зони и е един от най-успешните инструменти за опазване на богатото природно наследство на Европа. Именно мрежата Натура 2000 отбелязва 30 години от създаването си.  Регионалната инспекцията по околната среда и водите, заедно..

публикувано на 20.05.22 в 18:56
Архив

Хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци след 31 май ще бъде отворена и за хотелите

По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила. „След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби..

публикувано на 20.05.22 в 18:01